Nyárspolgár BBQ

2014.július.31. Márkaséf

Húsfogó kesztyű

Azoknak, akik rendszeresen barbecue-znak, és vendégeik számára nagyobb mennyiségű húst sütnek, kifejezetten ajánlunk egy kiegészítő eszközt: a szilikonos ételfogó kesztyűt.

Gloves_01.jpg

A barbecue húsok sütésekor a húsfogó csipesz használata sok esetben ellenjavallt. Képzeljünk el egy másfél kilós oldalast, amit bevonunk a fűszerkeverékkel, majd jó öt órán át kíméletesen sütögetjük.

A rub rákaramellizálódik a hús felületére, értékes, ropogós, érzékeny kérget képezve. Ha erre ráfogunk egy csipesszel, a crust összevissza törik, az egész munka egyik lényegi eleme kárba vész.

Index_15_02.jpg© Farkas András

A csirkecombokkal hasonló a helyzet. A BBQ-szósz érzékeny mázat képez rajtuk, ha erre csipesszel ráfogunk, és forgatjuk, elkenődik, egyenetlen lesz. Nincs az a sebészkéz, amelyik olyan finoman meg tudja fogni csipesszel, mint ahogy az ételfogó kesztyűvel ez lehetséges.

Gloves_02.jpg

A húson túl, ott a sütő. A BBQ-sütőket minél kevesebbszer szabad csak kinyitni, és a lehető legrövidebb időre, hogy a gondosan felépített sütési mikroklíma ne omoljon össze. Villámgyorsnak kell lenni a húsok forgatásakor. Ehhez is a legjobb eszköz a kesztyű.
Néhány olvasónk jelezte felénk, nem valami étvágygerjesztő a sült húsok fényképezése egy ormótlan gumikesztyű társaságában. Amit használunk, az nem barkácsáruházban vett takarítókesztyű, hanem szilikonos, kifejezetten barbecue-záshoz kifejlesztett célszerszám. (A sajátomat még amazonról rendeltem, viszont azóta már itthon is kapható: itt) 

Ételek kezelésére, mozgatásához való, másra nem, tehát rácsot, fémet, követ, stb. nem ezzel fogunk meg. Ha a fentieket végiggondoljuk, pont a csipesz a tiszteletlenség a BBQ-hússal szemben, nem a kesztyű. Megértem, első látásra szokatlan, de a BBQ-kultúrában elfogadott eszköz. Van a megjelenésében valami indusztriális, de végső soron ez is illik a városi BBQ-hoz.

Beef_ribs_BBQ_01b.jpg

Aranyat ér, nem adnánk semmiért! Kiváltható lenne még steril konyharuhával, de kinek van kedve egy közepes sütés után egy kisebb zsák konyharuhát hazavinni, beáztatni, kimosni? Marad a kesztyű, adott esetben fotókon is, és ennek minden esztétikai következményét vállaljuk.

 

Címkék: eszközök

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr696561875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása