Nyárspolgár BBQ

2015.augusztus.08. Márkaséf

Kis hazai BBQ-körkép

Egyre többen vállalkoznak idehaza arra, hogy BBQ-fogásokat kínáljanak eseti vagy rendszeres jelleggel. A barbecue egyfajta divatos hívószóvá vált, ezáltal a kifejezés bizonyos szempontból már kezd elhasználódni (vészesen közelítve a kézműves jelzőhöz). Ezzel együtt, a jelenség nagyon is örömteli, hiszen rövid idő alatt a barbecue valós fogalma is berobbant a köztudatba, és bizony, mára több stabil alternatíva is kínálkozik jó minőségű BBQ-ételek fogyasztására.

05_00c.jpg© Fotó: Tóth András

Korábbi posztunkban már bemutattuk a hazai BBQ-formációk kulcsfiguráit. Azóta ez a szegmens jelentősen bővült, mint ahogy a benne lévők tevékenységi köre is, így újra aktuálissá vált egy friss körkép készítése.

A Nyárspolgár BBQ blog tisztán a műfaj iránti szerelemből indult, és az első posztban megfogalmazott célkitűzések jottányit sem változtak. Azt viszont nem gondoltuk, hogy az életünket ilyen mélységben átalakítja a barbecue-val való foglalkozás. Az elmúlt időszakban csak a mi szűkebb környezetünkben is szép számmal vannak olyanok, akik fél- vagy teljes állásban, hivatásszerűen kezdtek barbecue-val foglalkozni.

05_06.jpg

A média is felkapta a témát, sokszor kaptunk bemutatkozási lehetőséget, ezért a jobb oldali sávban külön gyűjtőblokkot nyitottunk a különböző, Nyárspolgárral kapcsolatos cikkeknek, műsoroknak. 

gourmet.jpg© Fotó: Gourmet Fesztivál

Az alábbi ábra összefoglalja, melyek azok a márkák és formációk, amelyek a barbecue iránt elkötelezett tevékenységet folytatnak, és a Nyárspolgár bloggal szoros kapcsolatot ápolnak. (Nagyobb képért klikk.)


map.jpg

A térképen fellelhető egy "magánszemély brand", ő Mester Miki, aki hihetetlen elánnal vetette bele magát a barbecue műfajának felfedezésébe. Az elmúlt egy évben gyakorlatilag minden szabad másodpercében begyújtotta valamelyik szmókerét. Járt Memphis-ben, a BBQ Világbajnokságon, mohón falta a szakirodalmat, és kialakította a saját BBQ-stílusát. Rendszeresen süt kisebb-közepes társaságoknak, mind munkahelyén, mind a Golftanyán.

dsc_2396.jpg

Emellett, életre hívta az Egy füst alatt nevű BBQ pop-up intézményt. A csapat Miki vezetésével elsősorban a Golftanyán működik, májusban viszont a Gourmet Fesztiválon is fellépett, komoly közönségsikert aratva.

07_01_1.jpg

Az Egy füst alatt másik oszlopos tagja, egyben pitmastere Gonda János. Saját BBQ-márkája a Blue Smoke, amelynek tevékenységét kiemelten ajánljuk követni. Nem tudható pontosan, hogy János mire készül (a Malackrumpliban újabban alkalmi fellépő), de tudása és a témában mutatott elhivatottsága alapján nagyon jót tenne mindenkivel, ha beindítaná saját helyét.

blue-smoke-03.jpg© Fotó: Blue Smoke BBQ

János 2015 márciusában bejárta Texast, gyakorlatilag az összes nagymenőnél megfordult, kóstolt, jegyzetelt, és bepillantást nyert a pit körüli munkákra. Az egyik feltörekvő csillagnál, az austini székhelyű Freedmen's-ben pedig sztázsolni is volt alkalma egy héten keresztül. Az Evan LeRoy által vezetett intézmény autentikus, fatüzeléses szmókerrel dolgozó, marhaszegyre specializált hely, ahonnan olyan mennyiségű és minőségű információval tért haza János, amelyet azóta is napi szinten hasznosítunk mindannyian.

blue-smoke_01.jpg© Fotó: Blue Smoke BBQ

Amerikai tanulmányútja végén János a legendás Myron Mixonnál (the winningest man in BBQ) is elvégzett egy privát kurzust, Georgiában, Myron hétvégi ranch-án. Tőle tudjuk, hogy maga Myron is megerősítette: a BBQ-őrület az USA-ban is számottevő jelenség. Nagyszerű példa erre, hogy Myron állítása szerint öt évvel ezelőtt Georgiában élő ember nem sütött marhaszegyet. Ugyanis a déli államokban a klasszikus barbecue alapanyag szinte kizárólag a sertés. Viszont, a nem várt méreteket öltött texasi BBQ-hype-nak köszönhetően mára a szegy kötelező elemmé vált mindenütt, ahol a barbecue-t komolyan veszik. Egyébként, a Myron által képviselt iskola mindenekelőtt a verseny BBQ-ra fókuszál, amely merőben más, mint az őszinte, soha nem komplikált, mennyiségi texasi barbecue.

János szerint, Myron a legtöbb technikájában gyakorlatilag az ellenkezőjét képviseli, mint a texasi iskola. Egy nagyon egyszerű példa: a szegyet fedőzsírral felfelé teszi a rácsra Texasban (és Budapesten is) mindenki, míg Myron versenystílusában a szegy zsírral lefelé kerül a rácsra. és meg is van hozzá a részletes szakmai indoklása. Nagyon szeretnénk János tapasztalatait néhány alaposabb posztban feltárni, reméljük, hogy erre jut is majd idő, törekszünk rá.

blue-smoke-02.jpg© Fotó: Blue Smoke BBQ

Emellett, a Blue Smoke baráti kapcsolatot épített ki a Holy Smoke csapatával is, akik Svédországban művelik a műfajt, magas szinten. A Blue Smoke hibrid fatüzeléses, Myron Mixon márkájú vizes szmókere jelenleg talán a legkomolyabb BBQ-sütő Magyarországon. A tűztér felett egy szabályozható vízszintű vizesmedence található (ilyenformán gyakorlatilag ez is ugyanolyan water smoker elven működik, mint a ProQ töltényszmókerek), a grillrácsok pedig efölött helyezkednek el. A sütő maga duplafalú, teljesen szigetelt. A barbecue sütés gyakorlatilag összes kockázati tényezőjét kiküszöböli a konstrukció, emellett pedig fatüzeléses, így az ízek, a bark minősége egészen közel van a legautentikusabbakéhoz.
06_01.jpg

Az Egy Füst Alatt formációban élmény volt nézni János precíz, letisztult munkáját. Amit a marhaszeggyel végez, az egészen különleges, megkockáztatjuk, hogy a szegyei hibátlanok!

06_04_1.jpg

Íme egy elsőrangú technikai tipp, amit János Texasban tanult: amikor a szegyek a sütés utolsó szakaszában csomagolásra kerülnek, a tetejük (ahol a fedőzsír is fekszik) szabadon marad. A grillfólia feszesen körbeöleli a húst, az oldalán szorosan, gyűrűszerűen feltekerve. Viszont, mivel a tetejük szabadon marad, a bark tökéletes és ropogós lesz. Tapasztalatból tudjuk, hogy a teljesen lezárt szegyen a bark némileg elázik. Ezzel a megoldással nem, viszont ezt a technikát csak nagyon jó minőségű alapanyaggal merjük megkockáztatni. Ha bizonytalan a szegy minősége, inkább teljesen zárunk. A bark így nem lehet világbajnok, de a hús összeomlása biztosabb.

06_03_1.jpg

A Gourmet Fesztiválon ausztrál wagyu-marhaszegy került a pitre, amelyet nem kis kerülőúton, Svédországon keresztül sikerült beszerezni a jeles eseményre. Szakmailag végtelenül megérte, mert aki ezt a szegyet kóstolta, annak már lehet arról elképzelése, milyen is a texasi etalon. János óriásit alkotott, Austin bizony megérkezett a Millenáris Parkba!06_02_1.jpg

A Gourmet Fesztiválon történt fellépés hatalmas élmény volt, nekünk és nagy örömünkre a közönségnek is. A csapat menedzserei, Mester Miki és Mester Peti voltak. Az Egy Füst Alatt formációt Miki álmodta meg és hozta létre, míg Peti nagyon komoly erőforrásokat mozgatott meg azért, hogy egyáltalán kivonulhassunk a Gourmet-ra.

dsc_2660.jpg

Az Egy Füst Alatt táborhelye a Gourmet alatt az igazán menő budapesti séfek zarándokhelyévé vált. A főfogás a brisket-szendvics volt, coleslaw-val, kevés BBQ-szósszal. Emellett még kevés sertésoldalas és marhaoldalas is sült minden nap, bemutató jelleggel.

07_03_1.jpg

Íme egy emlékkép a point részről. Maximálisan szaftos és puha hússzerkezet, tökéletes bark, elegáns smoke ring, tiszta, nagyon kellemes marhaíz. 

07_02_2.jpg© Fotó: Bakcsy Árpád

Az Egy füst Alatt Budai Gourmet-n történő fellépésének egyetlen kritikája az lehet, hogy nem egy reális BBQ-világot reprezentált. Afféle NBA-bemutató mérkőzés jellege volt, ahol nem élesben zajlik a küzdelem. Kis mennyiségek sültek, nagy biztonságban, bármiféle stressz vagy nyomás, vendéglátós tét nélkül.

Emellett tény: üzletszerűen, vendéglátóhelyként működve ez a színvonal egyszerűen nem lehet rentábilis. Csak a hús bekerülési költsége magasabb volt, mint az egész brisket-szendvics fogyasztói ára. Ha ezt a vendégnek kellene finanszíroznia, akkor nem kígyóznának a sorok a pult előtt. Arról nem is beszélve, hogy ilyen minőségű hús beszerzése és rendszeres rendelkezésre állása teljes képtelenség. Tizenötezer óra című posztunkban kifejtettük egy BBQ-hely üzemeltetésének reális kihívásait, ez még mindig roppant aktuális.

Mindezzel együtt, hatalmas gratuláció az Egy füst alatt-nak, Mester Mikinek, Mester Petinek, és a pitmastereknek, Gonda Jánosnak és Veress Józsefnek. Nagyon kellett már idehaza a barbecue ilyen szintű reprezentálása is. (A képen: Adorjányi Máriusz/ Nyárspolgár, Gonda János/ Blue Smoke, Mester Miklós, Veress József)

efa.jpg

A Gourmet fellépésünk hatásait ma is látjuk, csak néhány példa: a Világevő éppen BBQ-vacsora megrendezésére készül, Huszár Krisztián pedig, aki kimagaslót alkotott az elmúlt években, és hiteles sztárséfnek tekinthető a hazai közegben, kilépett a Zona Étteremből, és legjobb tudomásunk szerint saját BBQ-helyet készül elindítani. A Gourmet-n kóstolt marhaszegyünket három Michelin-csillagosnak titulálta, pedig ő már látott egy s mást a nagyvilágban (többek között Baszkföldön, Martin Berasategui keze alatt).

Mindezzel párhuzamosan, májusban indult el a Chefparade és a Nyárspolgár közös projektje, a BBQ & BOR Etyek. A tavalyi évben, kísérletező jelleggel már tartottunk itt kisebb BBQ-rendezvényeket, most azonban élesben, komolyabb mennyiségeket vállalva kezdtünk el pop-up jelleggel, előre kijelölt szombati napokon sütni Etyeken. (A képen: Bartal Sándor, Kócsa László/ Chefparade, Adorjányi Máriusz/ Nyárspolgár)


05_000.jpg© Fotó: Tóth András

Mint a Nyárspolgár blog szerkesztője, hálás vagyok a közös munka lehetőségért a Chefparadénak. Ezek a sütések megalapozták azt, hogy nem csak elméleti síkon, hanem éles bevetések tapasztalataira is építkezzen a blog. Az etyeki sütésekről garantáltan készül majd részletes poszt, a tanulságok sora szinte végtelen egy-egy ilyen rendezvény után. Címszavakban a történésekről: általában 150-160 kg húst sütöttünk meg, a létező összes sütőn, amit fel tudtunk vonultatni, hogy bírjuk tartani a kapacitást. Vezérszmókerünk a BBQ Pit Box legelső prototípusa volt, emellett összesen 5 ProQ töltényszmókerben, plusz egy kisebb, de 600 kg súlyú, vastagfalú eredeti houstoni ofszet szmókerben sültek a húsaink. A szombati 12:00-es kezdéshez általában pénteken este 7 órakor kezdtük el begyújtani a sütőinket. Az alábbi egy jellemző éjszakai csendélet a Chefparade Country bázisán.
05_00.jpg

Az érdeklődés a sütéseink iránt óriási volt, köszönjük szépen a rengeteg látogatónak, hogy megtiszteltek minket. A magunk részéről úgy érzem, apait-anyait beleadtunk, hogy igazi BBQ-élményekkel távozzanak a kizarándokolók. Sütöttünk sertésoldalast, cafatos tarját, marhaoldalast, marhaszegyet, tex-mex birkát, csirkét és saját töltésű kolbászt is az eddigi négy alkalom során.

etyek.jpg

Mindehhez társult még a Chefparade remek infrastruktúrája, kiváló köretei, Barbara desszert-remekművei, és az Etyeki Kúria borai. 

05_000b.jpg© Fotó: Tóth András

Egy rövid kisfilm, amely a második sütés alkalmával készült, bepillantást enged a környezetbe és a hangulatba.

Az abszolút közönségkedvenc a marhaoldalas volt (amerikai Black Angus), alkalmanként jó 50 kg-ot sütöttünk ebből. 

 05_00b.jpg

© Fotó: Tóth András

A tökéletesen márványozott, vastag húsú marhaoldalas hozta az etyeki sütések legeredetibb BBQ-élményét.

05_03.jpg

Nagyszerű volna a közeljövőben hasonlóan jó húst Magyarországról beszerezni. Az amerikai alapanyag kiváló, és relatív könnyen behozható. Azonban, ha a beszerzési költségével valóban arányosan áraznánk, garantáltan megtizedelnénk a vendégkört. A barbecue eredendően egy nagyon közvetlen, egyszerű tömegműfaj. Bármennyire is magas minőségű a hús, amely így készül, nem adható luxusárakon. Innentől kezdve pedig egy igazán jó BBQ-hely koncepciója szinte mattolva van.

A BBQ & BOR rendezvények tanulságai mellett, minden alkalommal történtek kisebb kísérletek is. Az alábbi képen az egész marhaszegyek az Etyeken kreált Mesztic-rubbal készültek, amely 1:1 arányú házasítása a Fűszerész és a Nyárspolgár által közösen fejlesztett Texasi stílusú rubnak és egy tört bors + só keveréknek.
05_01.jpg

Az éjszakai sütéseket és a nappali szervizt minden alkalommal Bartal Sándorral kettesben vittük végig. Sanya profi szakács, a Chefparade vezető oktatója, aki a barbecue-ra is nagyon jól ráérzett a sütések során. Saját főzésű BBQ-szósza és coleslaw-ja pedig egészen kiváló!


img_3063.jpg

Velünk párhuzamosan nagyon sokan bontogatták még szárnyaikat. Az Őrház Chill & BBQ továbbra is stabil bástya a hazai barbecue térképén. Bécsi melanzs nem kapható, remek cseh sörök és fatüzeléses barbecue fogások viszont igen. Sőt, nagyon tisztelendő, hogy Janó, a pitmaster minden hétvégén főz valamilyen egytálételt is. A barbecue fogások mellett marhagulyás, thai curry, morvagulyás, stb. is rendszeresen felbukkan a menüben.

oh_01.jpg© Fotó: Őrház Chill & BBQ

Az Őrház fogadóképes területe a nyárra jelentősen kibővült. Méretes úszómedencét építtettek, hangulatos, árnyas fák alatti kerthelyiséggel várják az éhes látogatókat. A kemping is felújításon esett át, júniustól apartman jellegű kis házak is kivehetők már az Őrház tőszomszédságában.

oh_02.jpg© Fotó: Őrház Chill & BBQ

Mindeközben készül az Őrház második ofszet szmókere, igazi monstrum, két és fél méteres tűztérrel. Premier augusztus végén!

oh_04.jpg© Fotó: Őrház Chill & BBQ

A Nyárspolgár és az Őrház sportszakmai barátsága továbbra is virul. Szeptembertől hétköznapokon is tervezünk közös bemutató sütéseket, kóstolókat a helyszínen.

Nagy örömünkre Serényi Zsolt, a Terminal séfje is a BBQ-műfaj elkötelezett nagykövetévé lépett elő. Neki minden tudása és háttéradottsága megvan ahhoz, hogy napi szinten, nagyszámú vendégnek kínálhasson BBQ-fogásokat.

14_01.jpg© Fotó: Terminal

Zsolt egy Southern Pride márkájú, gázüzemű + fafüstöléses, profi vendéglátóipari amerikai szmókerrel dolgozik.

14_02.jpg© Fotó: Terminal

Ami számunkra nagyon szimpatikus az ő tevékenységében, hogy tányérjaival nem ragaszkodik az amerikai klisékhez. Eredeti, üde, élettel teli köretekkel kínálja a BBQ-fogásokat, amelyek ettől nagyon is budapestivé, helyi élménnyé válnak.

terminal.jpg© Fotó: Blue Smoke BBQ

Ha lesz elég ereje és motivációja Serának és csapatának, akkor a Terminal a barbecue műfajában is messzire fog jutni.

Szintén új szereplő a palettán a Céltorony. Ezt a helyet Stoller Márton vezeti, aki korábban pop-up jelleggel működtette a Blup Grill'n'Chill-t. Bár a hely vadonatúj, máris figyelemreméltó rajongótáborral és sajtóval rendelkezik. Marci karizmatikus figura, rendkívül jó, ösztönös vendéglátó, emellett az erdei gombák és füvek tanult szakértője.

11010504_10152752265131105_4221397045053792085_n.jpg© Fotó: Céltorony

Eredetileg grillspecialista, aki újabban a barbecue felfedezésében is alámerült. Big Green Egg sütőarzenáljával immár rendszeresen kínál BBQ-fogásokat a Céltoronyban.

11_03_1.jpg© Fotó: Céltorony

Emellett egészen elképesztő formációkról is hallani, ilyen például a Cseppenő Nyál Kalóz BBQ. Ide nem tudunk linket ajánlani, ugyanis zárt körben, kizárólag baráti ajánlásokkal működnek. Azt, hogy hol és milyen körülmények között sütnek és étkeztetnek, csak a beavatottak tudják.

cseppeno_nyal.jpg

A pitmaster Kondákor Bálint, aki egy nagyméretű töltényszmókeren alkot, minden vasárnap, a klubtagokkal előre egyeztetett titkos helyszínen.

 12_01.jpg© Fotó: Cseppenő Nyál

Szintén új szereplő a Zabáljcsak! food truck team. Nagyon jól néz ki a kocsijuk, a sütőjük, és a srácok is, külsőségekben roppant eredeti BBQ-csapatként hatnak. Pulled pork-ban utaznak, ami dicséretes, elhivatott, és az alapokról induló építkezést mutat. Érdemes lesz a Facebook-oldalukat követni, megkezdték a nyilvános szereplést, és nagy elánnal indultak neki, hogy a hazai BBQ-kínálat meghatározó szereplőjévé váljanak.

13_01.jpg© Fotó: Zabáljcsak!

A Befaló Bill csapatáról sokat hallani, az övék Magyarország legnagyobb szmókere, szintén Texasból érkeztetve. Ők kifejezetten a nagy tömegeket vonzó rendezvényeken lépnek fel. Ez igencsak bátor vállalás, tekintve, hogy sokféle húst is sütnek. 

bef.jpg

A mi eddigi tapasztalataink alapján, Magyarországon 100-120 fő feletti vendégkör kiszolgálása barbecue-val, változatos húsokkal csak jelentős kompromisszumokkal lehetséges. Nem véletlen, hogy akik nagyobb számokra lőnek (Zabáljcsak! vagy akár a svéd Holy Smoke), és komolyan veszik a barbecue-t, jellemzően szendvicsben utaznak. A Befaló Bill-féléhez hasonló kapacitásról és mennyiségekről csak az USA-ban tudunk, ezért ők ilyen tekintetben úttörők. A cowboy-kalapos, ál-vadnyugati stílust nem értjük. A barbecue egy tradicionális ételkészítési technika, nem pedig valamiféle folklórtéma.

A Tütü Gasztrobusz food truck vonalon már komoly, országos hírnevet szerzett. Az 1972-es Citroën-HY kisbusz mellett már egy nagyon stabilan kinéző, profi ofszet szmókerrel járják az országot. Repertoárjukban fellelhető a pulled pork, a sertés- és marhaoldalas is.


15_01.jpg© Fotó: Tütü Gasztrobusz

A First Buda Country Grill egyetlen darab Excel 20 töltényszmókerrel vágott neki az ismeretlennek. Figyelemmel kísérjük posztjaikat, és azt látjuk, hogy nagyon jókat sütnek. Ez egy kis étterem, amely egészséges gondolkodással nem a világot kívánja egyből megváltani, viszont kis léptékben, remek BBQ-fogásokat kínál hétvégente.

11750632_490115351165510_5861327457361924245_n.jpg© Fotó: First Buda Country Grill

Saját köretekkel és salátákkal, házi BBQ-szósszal kínálva még kacsacombot is sütnek lassú tűzön.

11053338_481738685336510_7058040749569084234_n.jpg© Fotó: First Buda Country Grill

A Samui Smoke Shack sztorija még jobb: egy programozó és egy szakács srác hóna alatt egy töltényszmókerrel kiment Thaiföldre, és a tengertől húsz méterre nyitott egy kis BBQ-büfét!

10461381_1596591677225346_8597126719675232686_n.jpg© Fotó: Samui Smoke Shack

Az emblematikus pulled pork mellett oldalast és csirkét is sütnek rendszeresen.

11312615_1608355166048997_6640629753389486552_o.jpg© Fotó: Samui Smoke Shack

A BBQ-láz nagy iramban dönti le a séfeket is a lábukról. A 6th Street BBQ-ról szinte még semmit nem tudunk, csupán annyit, másodkézből, hogy a Szigeten indulnak augusztus 10-én, és hogy a Zona étterem egykori séfjei a formáció oszlopos tagjai. A design és megjelenés itt is ígéretes.

11731653_1607443682857098_8451023910290169927_o.jpg© Fotó: 6th Street BBQ

Gyakorlatilag biztos, hogy az általunk ismert, fenti válogatáson túl is léteznek további működő és prosperáló BBQ-joint-ok idehaza. Magyarország végérvényesen felkerült a BBQ világtérképére.

A hazai BBQ-körkép kapcsán meg kell említeni stratégiai partnerünket, a BBQ Expedition-t is, töltényszmókereik képezik a Nyárspolgár alap-sütőarzenálját. Sok hazai BBQ-rajongó kezdte meg felfedezőútját ezekkel a sütőkkel. Ezzel együtt a blog továbbra is maximálisan objektív maradt és marad is: minden jó sütőt és márkát tisztelünk, tesztelünk és örömmel mondunk véleményt bármilyen idehaza vagy a nagyvilágban elérhető BBQ-sütőről. 


img_2934.jpg

Az idei évben több oktatófilmet is készítettünk, sütőhasználatról, íme ezek közül az első:

A ProQ töltényszmókereket Etyeken is többször bevetettük. A szmóker alsó emeletén, az oldalastartó rács használatával rendszeresen sütöttünk meg öt egész St. Louis-cut sertésoldalast. Belépő szintű sütőnek ideálisak, klasszikus, old-fashioned stílusú barbecue-zást tesznek lehetővé.

03_01.jpg

Ian McKend, a ProQ főnöke több ízben is járt nálunk Magyarországon, nagyon megkedvelte az itteni hangulatot és embereket. Elismerően szólt BBQ-teljesítményeinkről, sosem gondolta volna, hogy Magyarország ennyire nyitott és befogadó lesz a barbecue-ra. Kiváló munkakapcsolatot alakítottunk ki, amelyet a közeljövőben megrendezendő szakmai eseményeken, illetve közös termékfejlesztésekben is szeretnénk továbbvinni.

proq-00.jpg

Szmókertéren azonban a legnagyobb sztorink kb. egy éve indult el. A Nyárspolgárnak nagy szüksége volt egy olyan komoly kapacitású sütőre, amellyel bátran kezdhettünk elvállalni nagyobb szabású fellépéseket. Első körben Amerikából terveztünk behozni egy profi szekrényszmókert, azonban az áraik a szállítási költségekkel és a vámterhekkel együtt horribilisak voltak. Ezért, részben kényszerűségből egy mérnök + vasas szakembergárdával saját szekrényszmóker fejlesztésbe fogtunk. 

pit-box.jpg© Fotó: BBQ Pit Box

Úgy alakult, hogy végül ez a projekt lett a legkedvesebb számunkra. Magyar műhelyben, hazai szakembergárdával alkottunk meg egy olyan konstrukciót, amely méltán veszi fel a versenyt bármelyik amerikai branddel.

bbq-pit-box.jpg

Az elmúlt hónapokban azért is volt csendesebb a blog, mert az időnk nagy részét az üzemben töltöttük.  

pit-box-2.jpg

A sokadik prototípus után elmondható, hogy a koncepciónk kiforrott, egy magas minőségű, komoly anyagtartalmú, duplafalú, vastag szigeteléssel ellátott BBQ-sütő formájában.

robert_m_02.jpg

© Fotó: BBQ Pit Box

A BBQ Pit Box szekrényszmókerek faszéntüzeléses konstrukciók, amelyekben füstölőfák használatára is van lehetőség. Jelenleg már a nagyközönség számára is készítjük őket, egyedi megrendelésre, háromféle méretben.

04_00.jpg© Fotó: BBQ Pit Box

A konstrukció bemutatása és részletes használati útmutatója megtekinthető az alábbi kisfilmünkben:

Természetes, hogy az ember a saját gyermekére a legbüszkébb. Próbálunk elfogulatlanul nyilatkozni, mindenesetre az eddigi sütések alapján a BBQ Pit Box teljesítménye, sütési képessége pazar.

04_00c.jpg© Fotó: BBQ Pit Box

Reálisan értékelve, a benne sülő húsok ízvilága talán leheletnyivel kevésbé komplex, mint a teljesen fatüzeléses szmókerek esetében. Cserébe viszont, a nagyon masszív hőtartásának köszönhetően a húsok szaftossága minden eddigi tapasztalatunkat felülmúlja.


04_01.jpg© Fotó: BBQ Pit Box

Összefoglalásként elmondhatjuk: az elmúlt másfél év során a barbecue csodálatos világa sokakban ébresztett fel szunnyadó szenvedélyeket, és nem kevés örömet okozott elsősorban harmincas-negyvenes férfitársainknak.

Nos, nem tudható, hogy ez a folyamat hová fog kifutni. A mostanában igencsak fellángolt piaci kínálat egy idő után letisztul majd, és sikeresek azok maradnak, akik igazán elhivatottak a műfaj iránt. A Nyárspolgár részéről két fontos állásfoglalás:

  • Az egyes BBQ-helyek teljesítményét nem az határozza meg, hogy mivel sütnek, és a sütőjük mivel üzemel. Nemcsak a faszenes, hanem akár a gázos, vagy elektromos sütők (fafüstölési technika lehetőségével) is alkalmasak lehetnek remek BBQ-fogások készítésére. Metropoliszokban, vagy akárcsak budapesti belvárosi helyeken máshogy nem is lehetne az egész műfajnak nekilendülni. Az igazán autentikus barbecue a fatüzeléses, de ha valóban macsók akarunk lenni a barbecue-ban, akkor magunk égessünk el rönknyi fákat, és a tiszta parazsat lapátoljuk egy gödörbe, és afelett süssünk. Ez volna az egyetlen, valóban megkérdőjelezhetetlenül hiteles barbecue technika. Mivel várhatóan senki nem fog így tenni, a fatüzeléses ofszet szmókerek mellett más sütőrendszerek is teljesen elfogadottak lehetnek. A lényeg a szép végeredmény, és az elégedett vendég!
  • Csak azt hívjuk barbecue-nak, amikor a hús nyersen kerül a rácsra, és 120-130°C alatti tartományban sül meg. Világos, hogy a szuvidált + grillezett császárhús nagyszerű fogás lehet, csak éppen nem barbecue. Mint ahogy nem fair húsokat semmilyen módon elő-hőkezelni, és aztán "ráfüstölni", és ilyen módon barbecue fogásként árulni. Természetesen, ez is hozhat elégedett vendégeket, csak ne nevezzük barbecue-nak, mert inkorrekt a műfajjal, és azokkal szemben is, akik tisztességesen, nulláról indítva, valódi BBQ-technikával sütnek.

01_01.jpg© Fotó: Bakcsy Árpád

A Nyárspolgár BBQ pedig marad a helyén, folytatjuk a munkát, az ősz folyamán remélhetőleg rengeteg tartalmas poszttal, sütésekkel, közönségtalálkozókkal.

 

Címkék: emberek helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr657628836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nivani 2015.08.08. 11:51:17

Tisztelt Nyárspolgár, Kedves Máriusz!
Nagyon komoly és átgondolt cikk, rengeteg információ és tapasztalat van mögötte. Csak őszintén gratulálni tudok! Várom, várjuk a további leírásokat, tapasztalatokat, az útmutatókat a BBQ világába. Eddig is nagyon sok segítséget kaptuk már, de biztos hogy még tengernyi titokra fog fény derülni! Én már nagyon várom. Most pedig megyek és begyújtom a sütőt.. Üdvözlettel: Nagy Iván

SUNexecutive (törölt) · http://nezo.blog.hu 2015.08.08. 22:41:38

Elképesztően jó cikk! Azt várom már, mikor itthon sem lesz már extra luxus a bbq, mikor nem chef-pápák füstölnek, hanem házilag is sütnek az emberek. Mint ahogyan feljebb írtad is, a bbq nem luxus, eredendően NEM LEHET luxuskaja. Szép új világ... :)

Kelly és a szexi dög 2015.08.09. 12:42:55

Hiánypótló írás, köszi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása