Nyárspolgár BBQ

2016.február.26. Márkaséf

Ajánlott barbecue szakirodalom

A barbecue egyedi és összetett ételkészítési megközelítés, ezért a vele kapcsolatos alapvető ismeretek megszerzéséhez az olvasás is nélkülözhetetlen. Mindenekelőtt persze gyakorlat teszi a mestert, mégis, a barbecue-ról hiteles szakirodalmat olvasni igen komoly segítséget nyújthat a műfaj megértésében. A barbecue-ról olvasni is jó!

sam_3369.jpg

Tartalomdömping van BBQ-témában, az angol nyelvű könyvek kínálata immár meglehetősen átláthatatlanná vált, ezért szeretnénk megosztani, melyek azok a könyvek, amelyek megítélésünk szerint tényleg komoly értéket képviselnek.

Ma már nosztalgiával gondolunk vissza a blog indulását megelőző egy évre, amikor is az USA-ból rendelt könyvcsomaggal (amely akkoriban még jóval vékonyabb volt) nekilendültünk a barbecue felfedezésének. Az elmúlt négy évben jó 40-50 kifejezetten BBQ-specifikus könyv fordult meg a kezünkben, és mostanra már letisztult, melyek azok, amelyeket kiemelten ajánlunk.

A könyveket egyébként az Amazonról szoktuk rendelni, általában 7-10 napon belül beérkeznek, és legtöbbjük már a kiadást követő pár hónapon belül akciós áron fut.

A könyvajánlót két részre bontjuk:

  • Kifejezetten BBQ-specialista könyvek
  • Általános, átfogó, a barbecue és grillezés területét egyaránt érintő könyvek

Valamennyi könyv angol nyelvű, és minimum középszintű nyelvtudást igényel. Jó hír, hogy az első magyar nyelvű, szakkönyv áprilisban érkezik!

Kiemelten ajánlott BBQ-specialista könyvek:

  • Tim Byres: Smoke – New firewood cooking
  • Franklin Barbecue – A meat-smoking manifesto
  • Chris Lilly: Big Bob Gibson's BBQ Book

Kiemelten ajánlott általános, átfogó BBQ & grill könyvek:

  • Adam Perry Lang: Serious Barbecue
  • Tadashi Ono, Harris Salat: The Japanese grill
  • Joe Carroll: Feeding the fire

 

Tim Byres: Smoke – New firewood cooking

Az első számú kedvencünk, rendkívül jó szakácskönyv. A szerző profi séf, aki texasi révén visszatért gyökereihez, és alámerült a barbecue világában. A teljes texasi BBQ-t feltárja könyvében. Sokan elfelejtik, hogy a Franklin és társai által fémjelzett barbecue kifejezetten közép-texasi stílusú, és ettől igencsak eltérő irányzatok is léteznek Texasban.

sam_3370.jpg

A kötet részletesen kitér például a tejano-stílusú barbecue-ra, vagyis a barbacoa-ra. A receptek és leírások nagyon precízek, szépen kidolgozottak.

sam_3371.jpg

Emellett a képek is gyönyörűek, a könyv küllemében is kimagaslóan igényes és szép munka.

sam_3372.jpg

Franklin Barbecue – A meat-smoking manifesto

Nemrégiben jelent meg a Király könyve, amelyről csak a legnagyobb elismeréssel lehet szólni. Hihetetlenül nagyvonalú, gyakorlatilag a teljes üzleti modellt és know-how-t átadja benne Aaron Franklin az olvasóinak. A féltékenység szemernyi szikrája nélkül mindent átnyújt a tenyerén, amit e témában lehetséges. 

sam_3373.jpg

A könyv értékelésénél fontos tisztázni: ez egy szakkönyv. Nyelvezetében kevésbé olvasmányos, témáiban pedig sokszor haladó jellegű. Kell hozzá sütési tapasztalat, hogy igazán élményt okozzanak a benne foglaltak.

sam_3374.jpg

A teljesség igénye nélkül két, a könyvben olvasott roppant érdekes tartalomfalat: Franklin húsain a smoke ring egyáltalán nem kötelező elem. Az igazán eredeti BBQ hagyományaihoz méltóan a lehető legtisztább parázzsal, és kifejezetten kevés füstön süti meg a húsait. A másik az ofszet szmókerekkel kapcsolatos: bár az elmúlt években a reverse flow típusú ofszet szmókerek térnyerése zajlik a hagyományosakkal szemben, Franklin mester részletesen levezeti, hogy miért hoznak jobb eredményeket  a nem reverse flow, hanem a tradicionális, egyirányú légáramú szmókeren sütött BBQ-húsok. Ez nekünk nagy meglepetés volt, hiszen korábbi szmókerépítési posztjainkban a reverse flow mellett kardoskodtunk.

sam_3375.jpg

Franklinről igen nehéz volna bármilyen negatívumot mondani, és tényleg csak zárójelben jegyezzük meg: a könyv dizájnja nem ér fel a tartalomhoz. Elnagyolt, a szemnek kevésbé befogadható, puritán munka. A könyv kevés fotóval dolgozik, azok kiválóak, többek között a nagyszerű Wyatt McSpadden munkái.

sam_3376.jpg

Chris Lilly: Big Bob Gibson's BBQ Book

Óriási kedvenc a könyv, és annak írója is. Chris Lilly a klasszikus BBQ nagy zsenije, rendkívül szerény ember, hatalmas tudással. (Híres fehér szószáról már írtunk itt.) A könyv értékét emellett az is adja, hogy a carolinai és alabamai vonalat képviseli, amelyek mára a reflektorfényben lévő texasi mellett némileg elhalványultak, pedig a hagyományos értelemben vett barbecue őshazája ez a terület.

sam_3377.jpg

Nagyon jók a könyvben szereplő receptek. Érdemes őket végigvinni: ragyogóan működnek. 

sam_3378.jpg

Ráadásul a receptek többsége olyan klasszikus, amelyek a barbecue iskola építőkövei, nélkülözhetetlen alapvetések.

sam_3392.jpg

Smokin' with Myron Mixon

Ezt a könyvet nem soroljuk a kedvencek körébe, mégis ajánljuk, mert a BBQ egy sajátos szegmenséhez visz közelebb. Myron Mixon munkássága a verseny-barbecue köré épül, így receptjei is ezt a világot tükrözik. A verseny BBQ keretében sütött húsok egészen mást céloznak meg, mint a klasszikus BBQ-büfék. Itt a zsűrinek egymás után akár ötven szegyet is végig kell kóstolnia, így az ízek koncentrációjának, az azonnali ízhatásnak óriási jelentősége van. Egy verseny BBQ-tálca felépítése merőben más, mint az őszinte, soha nem komplikált, mennyiségi texasi barbecue. 

sam_3382.jpg

A könyvben szereplő receptek is a koncentrált ízekre építenek, a technika is gyakran jelentősen eltér a hagyományos barbecue-tól. Mindezt fűszerezi Myron önbizalomtól duzzadó, bármiféle kertelést kerülő, gyakran nyers stílusa, amely az amerikai Dél szubkultúrájából is ízelítőt ad.

sam_3383.jpg

Meathead Goldwyn: The science of great barbecue and grilling

Ha Franklin a Király, akkor Meathead Goldwyn, az Amazing Ribs főszerkesztője a tejhatalmú Kormányzó. Várva várt könyve májusban jelenik meg, ahol a már megszokott tudományos alapossággal nyerhetünk átfogó tudást a barbecue-zás és grillezés összes vetületéről. Ha az Amazing Ribs színvonalából indulunk ki, akkor ez a könyv egy megkerülhetetlen alapmű lesz.

51k1lh4vxul_sx398_bo1_204_203_200.jpg

Adam Perry Lang: Serious Barbecue

Adam Perry Lang szintén profi séf, aki igazán a BBQ és grill világában tudott kiteljesedni. Rendkívül jó érzékkel rakta össze egybe a BBQ és a grillezés gyakran különböző technikáit, aspektusait. Mint átfogó alapkönyv, verhetetlen.

sam_3379.jpg

A könyv nyelvezete kitűnő, úgy olvasmányos, hogy a sütéshez elengedhetetlen precizitást is hordozza.

sam_3380.jpg

Hiteles és működő receptek, amelyek egy jó részének kezdőként is bátran neki lehet szaladni.

sam_3381.jpg

Tadashi Ono, Harris Salat: The Japanese grill

Igazi unikum ez a könyv, amely Tadashi Ono, amerikai-japán szakács stílusát és iskoláját képviseli. A receptekben a japán grilltudomány alapvetői pillérei kerültek rendszerezésre, gyakran amerikai stílusú technikákkal és eszközökön bemutatva. Pont ettől a fúziós jellegtől igazán eredeti ez a mű.

sam_3385.jpg

Egyszerű és letisztult leírásaival a könyv rendkívül inspiráló, amelyek nyomán azonnal megjön a kedvünk a faszén beizzításához és a sütéshez.

sam_3386.jpg

A sajátos alapanyagok révén e könyvön keresztül egy új ízdimenziót ismerhetünk a BBQ és grillezés világában. A receptek egyszerűek, és tökéletesen működnek.

sam_3387.jpg

Joe Carroll: Feeding the fire

Tavaly megjelent, új könyv a palettán, melynek társszerzője a Fette Sau főszakácsa, Joe Carroll. Az összes eddigi könyv közül a legjobban szerkesztett és strukturált mű. 

sam_3388.jpg

A könyv a barbecue és grillezés alapjairól indít, majd az azt követő receptekben kitűnően visszautal a felvezető fejezetekre, az egész tartalom szép és egységes egésszé formálódik az olvasás végére.

sam_3389.jpg

Az egyedi stílusú receptek éttermi tapasztalatokra, bevált sikerfogásokra is építenek.

sam_3390.jpg

A fenti könyveket egytől-egyig jó szívvel ajánljuk, hasznos és motiváló, inspiráló munkák.

Ezen felül szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani saját alkotásunkat is, amely már közvetlenül a premier előtt áll.

Az első magyar nyelvű BBQ-könyv – Kócsa László, Adorjányi Máriusz: BBQ Expedíció

Közel kétéves intenzív munka eredményeként, immár nagyon közel járunk ahhoz, hogy kezünkben tarthassuk az első magyar nyelvű autentikus BBQ-könyvet.

sborito_vegleges.jpg

A könyv a Chefparade és a Nyárspolgár BBQ szakmai barátságának eredménye, társzerzői Kócsa László, a Chefparade főnöke, és Adorjányi Máriusz, a Nyárspolgár BBQ blog szerzője.

s01.jpg

Fontos hangsúlyozni: ez a könyv elsősorban kezdőknek szól, a barbecue alapjait célozza meg rendszerezett formában átadni, egyúttal kedvet csinálni az Olvasónak ehhez a nemes ételkészítési úthoz.

s02.jpg

Egy stabil, magyar nyelvű, általános képet és alapot szeretnénk ezzel nyújtani a szép számú érdeklődő hazai nagyközönségnek a barbecue-ról.

s05.jpg

A receptek javát az alapvető klasszikusok adják, részletes és mélyreható, egyben szemléltető leírásokban.

s06.jpg

A könyvben szereplő képek egy jelentős része a Nyárspolgár BBQ és a Chefparade közös etyeki sütésein, a BBQ & BOR rendezvénysorozaton készült.

s03.jpg

A könyv vezető fotográfusa Tóth András volt, és mellette még hat másik fotós képei is megjelennek a könyvben. A fotókra különösen büszkék vagyunk, ilyen mennyiségű és minőségű képi anyag gyakran még az amerikai könyvekben sem jön össze.

s04.jpg

A könyv várhatóan április 4-től elérhető lesz, és máris előjegyezhető!

 

Címkék: receptek technikák emberek helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr798420098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása