Nyárspolgár BBQ

2017.augusztus.13. Márkaséf

Sólet BBQ-libacombbal

Az igazi sólet nagyon lassan készül, kemencében, így könnyen adódik a kérdés: vajon miként működik szmókerben sütve?

solet_01.jpg

A másik, klasszikus kérdés a barbecue-zók körében: melyik az ideális technika a libacomb, kacsacomb low&slow sütésére? A következő receptben mindkét kérdésre kerestük a választ: sólet sütése szmókerben, BBQ-libacombbal!

A sólethez használandó babfélékről ádáz viták dúlnak szakértők körében. Ezúttal kis-közepes szemnagyságú, fehér babbal dolgoztunk, olyasféléből, mint amilyen a hagyományos toulouse-i vagy gascogne-i cassoulet alapanyaga (a sóletnek e közeli rokonát Tarbais babból ajánlott készíteni, amelynek ára a marhahúséval vetekszik).

Az átmosott, és egy éjszakára beáztatott babot kevés füstölt hússal, kolbásszal és gyökérzöldségekkel feltesszük főni. Nagyon kis lángon, kíméletesen, mintegy 90 percen át éppen csak előfőzzük a babot. Eközben jó adag libazsíron, 5-6 fej vöröshagymát lepirítunk, pirospaprikával, kinyomott fokhagymával, kevés babérlevéllel ízesítjük.

solet_02.jpg

A leszűrt babot a hagymás alappal összekeverjük, adunk hozzá egy keveset a főzőléből, majd cserépedénybe töltjük. Ez esetben egy római tálba, amelyet előzetesen szintén beáztattunk.

solet_03.jpg

A cserépedényt 120 °C-os rácshőmérsékleten szmókerbe helyezzük (jelen esetben a legkisebb alsó égésterű, XXS méretű BBQ Pit Box-ba).

solet_04.jpg

A cserépedényt zsírpapírral szorosan lefedjük. A sólet így sül 5 órán keresztül!

solet_05.jpg

Az ötödik óra végén következnek a libacombok. Azt már korábban megfejtettük, hogy a csirkecombhoz képest erősebb húsú, és zsírral kevésbé egyenletesen átszőtt libacombok és kacsacombok ideális barbecue-zása a következőképpen zajlik:

  • A befűszerezett combok 90 percet töltenek 120 °C körüli rácshőmérsékleten klasszikus BBQ-közegben, intenzív áramlásban, füstön sütve.
  • Ezután tepsibe kerülnek, amelyben liba- vagy kacsazsír található, akkora mennyiség, amely félig lepi el a combokat. További 90 percen át ebben abálódnak.
  • Ezzel a megoldással a combok megkapják a barbecue-ízkaraktert, és majdnem olyan szaftosak lesznek, mintha konfitáltuk volna őket.

Ennél a sütésnél is ezt az elvet követtük. A libacombok bőrét bekockáztuk, sóval és törött borssal ízesítettük őket. 90 perc elteltével gyönyörűen hozták a barbecue-jegyeket, mindenekelőtt a füstön sütésre jellemző csodás, könnyű mahagóni színt.

solet_06.jpg

Arra az időre, amíg a combok sülnek, levesszük a zsírpapírt a babról. Így a föléjük helyezett rácson sülő combok zsírja, nedvei a babban landolnak.

solet_08.jpg

Amennyiben a combok túl zsírosnak tűnnek, egy kis alufóliaedényt helyezhetünk a bab és a comb közé. Így csak a zsírok egy része jut el a cserépedénybe, hiszen az sem jó, ha a bab úszik a zsírban.

solet_07.jpg

90 perc elteltével a combokat ráhelyezzük a bab tetejére, és a cserépedényt újra betakarjuk zsírpapírral. Újabb 90 perc lassú tűzön-füstön sütés következik a szmókerben.

solet_09.jpg

A végeredmény a maga nemében egyedülálló. A bab 8 órán át sült, a libacombok 3 órán keresztül, pont elegendő füstöt kapva ahhoz, hogy a babunk a legszebb klasszikus sóleteket idézze.

solet_10.jpg

Végül a tányérra a bab és a BBQ-libacomb mellé kerülhet egy kevés a füstölt kolbászból is, amely a kezdetektől fogva a babbal együtt készült.

solet_11.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr4612746302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DogTheDog 2017.08.13. 20:01:10

Fasza, meg is csinalom.

lone 2017.08.13. 22:10:22

Ez igen! Jó tudni, hogy a zsírral kevésbé átszőtt húsfélékről sem kell lemondani, ha a BBQ technikához ragaszkodunk.. ja és végre ismét poszt a blogon! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása