Nyárspolgár BBQ

2018.április.05.

Barkban az igazság

A bark magyarul fűszerkérget jelent, azonban ez a kifejezés nem írja le tökéletesen a bark jelentését. Bark alatt azt az egyedi és nagyon jellegzetes sülthús-kérget értjük, amely kizárólag barbecue-technikával idézhető elő.

bark_01.jpg

A bark az, amitől a barbecue más, mint minden egyéb sütési eljárás, a bark a barbecue-húsok esszenciája, a reveláció, amiért a vendég fizet. 10 dollárból a bark 9 dollárt ér. Lehet a bark alatt szaftos és ízes a hús, de a barktól lesz az élmény teljes, a bark miatt hívhatjuk barbecue-nak. Lehetséges tökéletesen szaftos, jóízű húsokat készíteni konyhai sütőben is, de a barkot reprodukálni lehetetlen.

Tovább ››

 

Címkék: eszközök technikák BBQ-szókincs

2018.január.01.

Disznófül nyárson

A disznófül a magyar gasztronómia kedvelt alapanyaga, mindenekelőtt kocsonyakészítéshez, disznósajthoz, töltött káposzta főzésénél, és különféle alaplevekhez is. Kollagénekkel teli, ízes, és a töve tájékán még némi hús is található benne.  

disznoful_yaki_14.jpg

A 2018-as esztendő köszöntése alkalmából a disznófület nyárson sütöttük meg. Ezzel a recepttel kívánunk szerencsés és sikeres, boldog új évet Olvasóinknak!

Tovább ››

 

Címkék: receptek sertés disznófül yakitori Y-sorozat

2017.december.28.

Harcsapofa variációk

A harcsapofa régi nagy kedvenc nálunk, és hónapok óta tervezgettük, hogy végre napirendre kerüljön, nyárson sütve, yakitori-stílusban. December 23. az a nap, amikor Magyarországon igazán nagy biztonsággal lehetséges halat vásárolni. Ilyenkor érdemes a reggel 6 órai nyitásra ellátogatni a Nagycsarnokba, ahol futószalagon vágják, bontják a pontyot és a harcsát, hogy legfeljebb félórás sorban állással friss harcsafejhez jussunk.

harcsapofa-yaki_37.jpg

Most Karácsonykor szerencsénk volt, tökéletes időzítéssel, a szemem előtt csapták le egy bőven méter feletti szürkeharcsa-példány fejét, amelyet licitálás nélkül azon nyomban megszereztem. A fej 5,3 kg-ot nyomott, feldolgozása pedig még aznap reggel megkezdődött. Eljött a harcsapofa-yakitori napja!

Tovább ››

 

Címkék: receptek harcsa halak technikák yakitori Y-sorozat

2017.december.24.

Boldog Karácsonyt!

bbq-exp_xmas_2017_jpg-web.jpg

 

2017.december.16.

Gyöngyösi nehéztüzérség

A Nyárspolgár BBQ blog számunkra talán legnagyobb hozadéka (egyúttal folyamatos tartalomfejlesztésének első számú korlátja) a BBQ Pit Box® szmókerek megszületése volt. Immár harmadik esztendeje dolgozunk nehézsúlyú sütőink fejlesztésén és kivitelezésén, amely mára mindennapi munkánk legmeghatározóbb részévé, első számú küldetésünkké vált.bbq_pit_box_sztori_01.jpg

Az ősz folyamán Hartyányi Norbert fotográfus járt a Pit Box szmókerek gyöngyösi gyártóüzemében, ahol egy különleges hangulatú fotósorozatot készített a sütők építésén dolgozó kiváló szakembergárdáról.

Tovább ››

 

Címkék: Gyöngyös emberek helyszínek szekrényszmóker BBQ Pit Box Y-sorozat ProQ

2017.szeptember.11.

Tojásrajongók találkozója

Az elmúlt években egyre több országban került megrendezésre a Flavour Fair, a Big Green Egg használóinak és rajongóinak éves fesztiválja. 

bge-ff_03.jpgFotó: Big Green Egg Magyarország

A magyarországi Flavour Fair 2017 fesztiválra e hét vasárnapján kerül majd sor. Elfogultság nélkül állítjuk, hogy ez az egyik létező legszínvonalasabb hazai grill- és BBQ-rendezvény, roppant változatos kínálattal. Kedvcsinálónak jöjjön egy kis beszámoló és néhány recept a 2016-os show-ról.

Tovább ››

 

Címkék: csirke sertés tarja Fesztivál Big Green Egg Kakastaréj Nyárson sütés kamadó

2017.augusztus.13.

Sólet BBQ-libacombbal

Az igazi sólet nagyon lassan készül, kemencében, így könnyen adódik a kérdés: vajon miként működik szmókerben sütve?

solet_01.jpg

A másik, klasszikus kérdés a barbecue-zók körében: melyik az ideális technika a libacomb, kacsacomb low&slow sütésére? A következő receptben mindkét kérdésre kerestük a választ: sólet sütése szmókerben, BBQ-libacombbal!

Tovább ››

 

2017.július.23.

Kakastaréj nyárson

Sokan tévesen hangoztatják, hogy a barbecue-szezon kellős közepén járunk, pedig ha van a barbecue-zásnak antiszezonja, akkor az éppen a július-augusztusi időszak. Kánikulában a tökéletesen megsütött marhaszegy és pulled pork is sok lehet, a dús, zsíros, kollagénnel teli, lassú tűzön-füstön sütött húsok 30 °C felett már nem esnek annyira jól. Talán egy tekintetben valóban ez a BBQ-aranyszezonja: amennyiben száraz, forró időjárás uralkodik, akkor a faszenes és fatüzeléses sütők alapvetően szebben muzsikálnak, az efféle kültéri levegő kedvez a barknak (a barbecue-technikával készült húsok egyik védjegye, a külső, sült fűszerkéreg) és a húsoknak.

kakastarej_01.jpg

Véleményünk szerint a legszebb barbecue-sütések tavasszal és ősszel történnek, egy rendes téli barbecue-zás hangulata pedig felülmúlhatatlan. Amit július-augusztusra kifejezetten ajánlunk: a direkt grillezés, azon belül is a Nyárspolgár nevéhez eredendően illő nyárson sütés. Következzen egy egészen különleges kulináris élmény és technika: kakastaréj nyárson!

Tovább ››

 

Címkék: receptek technikák faszenes grillsütők BBQ Pit Box Y-sorozat Kakastaréj

2016.november.16.

A szövetközi zsírok Eldorádója

Szinte az összes sütésünk során azt tapasztaljuk, hogy bár a közönség kedveli az olyan BBQ-klasszikusokat, mint a sertésoldalas, pulled pork, a csirke és társai, amivel igazán le tudjuk venni a lábáról a nagyérdeműt, az a BBQ-technikával sütött marhahús. Vagyis mindenekelőtt a marhaoldalas és a marhaszegy. Ezek a húsrészek jó minőségben nem egykönnyen beszerezhetők, éppen ezért folyamatosan kutatjuk:

  • az új lehetőségeket marhahús beszerzési forrásokra,
  • a marhahús különféle részeinek sütési technikáit, BBQ-képességeit.

zichy-wagyu_34.jpg

Nagy örömhír, hogy a Zichy Wagyu  2016-ban a barbecue felé fordult, és kifejezetten barbecue-zásra ajánlottan kínálja húsainak egy részét!

Tovább ››

 

Címkék: marha brisket emberek helyszínek szekrényszmóker BBQ Pit Box

2016.augusztus.19.

Egy nap Franklinnel

A Nyárspolgár blog és a hazai BBQ-mozgalom egyik első számú inspirációforrása már a kezdetektől a Franklin BBQ. Közvetlen stílusával, gyakorlatias, könnyen befogadható videóival rengeteget segített az indulásban. Aaron Franklinnek vezető szerepe van abban, hogy a barbecue nagy tempóban megkezdte a térhódítást az öreg kontinensen is.

franklin_nyp_01.jpg

Három évvel ezelőtt Texas még nagyon távolinak tűnt, a múlt héten viszont már megtörténhetett az, hogy Jankovics Zoltán (Őrház pitmaster) és Adorjányi Máriusz (Nyárspolgár BBQ) felkerekedtünk, hogy elzarándokoljunk Nyhamnsläge-be, a Franklin BBQ első európai kurzusára. 

Tovább ››

 

Címkék: Texas Svédország brisket emberek helyszínek offset smoker Franklin Holy Smoke

2016.április.01.

Sheperd's pie marhafarok-raguval

A sheperd's pie (pásztorpite, eredetileg cottage pie) angol klasszikus, amiben krumplipüré- és fűszeres ragurétegek váltakoznak, és amelyet sajttal megszórva cserépedényben sütnek át. A húsragu alapanyaga hagyományosan bárány vagy birka, ez esetben marhafarokkal dolgoztunk, amely szintén kedvelt a szigetországban. Az ételnek egyébként halas és füstölt halas verziói is ismertek.

sam_4111.jpg

A recept kiváló alkalmat adott különféle kisebb BBQ-technikák kipróbálására. Rendkívül élvezetes esettanulmány, azonban a barbecue-zásnál már megszokott türelmet kíván: ha reggel fogunk neki, akkor a pásztorpite csak vacsorára kínálható.

Tovább ››

 

Címkék: angol receptek marha marhafarok

2016.március.21.

Csirkeragu kucsmagombával

A kamadó-típusú sütők egyik nagy előnye, hogy kemence-üzemmódban is használhatóak, kitűnő pörkölteket és ragukat lehet bennük kíméletesen elkészíteni lassú tűzön, parázs felett.

kucsmagomba_06.jpg

A következő receptben ezt a technikát bontjuk ki, főszerepben a csodálatos kucsmagombával!

Tovább ››

 

Címkék: csirke receptek gomba kamado grill

2016.február.26.

Ajánlott barbecue szakirodalom

A barbecue egyedi és összetett ételkészítési megközelítés, ezért a vele kapcsolatos alapvető ismeretek megszerzéséhez az olvasás is nélkülözhetetlen. Mindenekelőtt persze gyakorlat teszi a mestert, mégis, a barbecue-ról hiteles szakirodalmat olvasni igen komoly segítséget nyújthat a műfaj megértésében. A barbecue-ról olvasni is jó!

sam_3369.jpg

Tartalomdömping van BBQ-témában, az angol nyelvű könyvek kínálata immár meglehetősen átláthatatlanná vált, ezért szeretnénk megosztani, melyek azok a könyvek, amelyek megítélésünk szerint tényleg komoly értéket képviselnek.

Tovább ››

 

Címkék: receptek technikák emberek helyszínek

2015.december.30.

Szaggatott marhalábszár

Sokszor és sokan teszik fel a kérdést: léteznek-e olyan alapanyagok, receptek, amelyek révén létrehozhatók magyaros jellegű BBQ-fogások? A téma kezdetektől fogva foglalkoztat bennünket is. Amikor ez ügyben zajlik eszmecsere, mindig az elsők között merül fel a marhalábszár, mint az egyik legnépszerűbb hazai húsféle. 

marhalabszar_00.jpg

Kollagénjei, vékony, de markáns zsír-cupákos részei látatlanban is kifejezetten ígéretes alapanyagnak, sikeres BBQ-húsnak predesztinálják. A tennivalók között régóta szerepelt a marhalábszár-teszt, és decemberben végre alkalom nyílt az első éles lábszársütésre. Következzenek a tapasztalatok és tanulságok.

Tovább ››

 

Címkék: receptek marha szekrényszmóker

2015.december.24.

Boldog Karácsonyt!

nyp_xmas_2015-blog.jpg

 

2015.december.18.

Pastrami próbatétel

A pastrami legendás étel, amely valahol a barbecue stílus határmezsgyéjén helyezkedik el, ötvözve a lassú tűzön füstön sütést különféle egyéb eljárásokkal. A mi olvasatunkban egy különleges hibrid, kulináris mesztic: a pácolt-füstölt húskészítmények és a barbecue módszerrel sült hús keresztezése. Hagyományos lépésekben hideg füstöt is kap, technikailag igencsak összetett folyamat az elkészítése.

06_tany_03.jpg

Megpróbáltuk tradicionális szemlélettel végigvinni a pastrami-készítést, marhaszegyből. Következzen egy részletes beszámoló, sok tanulsággal!

Tovább ››

 

Címkék: receptek technikák brisket hidegfüstölés

2015.november.19.

Töltött libanyak faszén felett sütve

A töltött libanyak legendás fogás, hazai klasszikus, amelynek faszén felett történő elkészítése régóta szerepelt a tervek között. Idén novemberben libanyakdömpingbe botlottunk a Lehel Csarnokban, így kaptunk az alkalmon, és egy többelemes libatorost – libaragu-leves, libacomb, töltött libanyak, ludaskása, libamáj, tepertő – készítettünk el.

07_full_01.jpg

Mindezt a Nagy Zöld Tojás egy kisebb kiadásában, demonstrálva a kamadó-típusú sütők sokoldalúságát, és széles technikai repertoárját.

Tovább ››

 

Címkék: receptek eszközök liba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...