Nyárspolgár BBQ

Utolsó kommentek:

DogTheDog 2017.09.11. 18:34:54

Egy XL-el en is erositem a tulajok taborat egy ideje. Remek kamadok ezek.

Bejegyzés: Tojásrajongók találkozója

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2017.09.11. 10:00:35

@borzash: Általános elvet tudunk csak mondani: olyan helyre kell tenni, ahol az releváns hőt mutat. A rácshoz közel (hiszen azon sül a hús), és olyan pozícióban, hogy az a hőáram meghatározó zónájában legyen.

Bejegyzés: A barbecue 12 pontja

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2017.08.26. 17:58:23

Sziasztok!

Apám az improvizált eszközökkel aratott fél(nélkicsitnagyobb)siker hatására (lásd garum.blog.hu/2015/05/11/buhera_bbq) egy komájával lakatoltatott egy ilyet, két üstházból:

indafoto.hu/borzash/image/25348307-cec19040

Kérdés: hova rakjuk bele a hőmérőt? Rendeltem ebayről kettőt, sima ilyen tárcsás becsavarozós mutatós izé, az egyik szarrátört jövetben, a másikat beletennénk; felülre, oldalra? Ha oldalra, milyen magasságba? Ha felülre: középre? :D

Adjatok tanácsot.

Köszi!

Bejegyzés: A barbecue 12 pontja

lone 2017.08.13. 22:10:22

Ez igen! Jó tudni, hogy a zsírral kevésbé átszőtt húsfélékről sem kell lemondani, ha a BBQ technikához ragaszkodunk.. ja és végre ismét poszt a blogon! :-)

Bejegyzés: Sólet BBQ-libacombbal

DogTheDog 2017.08.13. 20:01:10

Fasza, meg is csinalom.

Bejegyzés: Sólet BBQ-libacombbal

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2017.07.23. 15:54:57

@jabbok: Néhány tipp és tanács:
1. Fontos, hogy egy manuális sütőről van szó, vagyis a működését olyan változó körülmények befolyásolják, mint a külső időjárás, a fűtőanyag (faszén, brikett) minősége, és a rácsokra tett hús mennyisége, minősége, hőmérséklete, és a vizesedényben lévő víz mennyisége, stb. Ezek összehangolása a te feladatod, ennek megtapasztalása, megértése minden egyes sütőember saját, önálló útja.
2. Újabban elterjedt a ProQ-sok körében (főleg versenyeken láttuk), hogy víz helyett nagy szemű kősót tesznek a vizesedénybe, ezzel magasabb hő célozható meg, és szárazabb levegőjű sütési közeg, ami a barknak kedvez.
3. A magam részéről a fóliázás híve vagyok, csakis a takarítás miatt, de kaptunk olyan visszajelzést, hogy fólia nélkül kevésbé forr el a víz. Van olyan is, aki dupla vizesedényt használ. Ha fóliázol, arra kell ügyelni, hogy a kilógó fólia semennyire se blokkolja a légáramot.
4. Mivel nem elektromos vagy szigetelt sütőről van szó, teljesen természetes, hogy a sütőtér hőmérséklete nem állandó, hanem kisebb ingadozások jellemzik. Mivel a faszén sem egyszerre izzik fel/ el benne, az éppen izzásba kerülő faszén mérete is meghatározza a hőáram fejlődését. Ugyanígy, ahogy menet közben sülnek össze a húsok, és csökken a belőlük távozó vízgőz mennyisége, hatással van a hőháztartásra.
A fentiek eredményeként van, hogy a két rácson egyszerre készülnek el a húsok, de az is előfordulhat, hogy az alsó rácson fél-egy óra késéssel készül el ugyanaz a hús. Olyat még nem tapasztaltunk, hogy az alsó rácson sül meg előbb.
A kör alakú, alsó égésterű sütők jellegzetessége, hogy a peremvidéken a hő magasabb, hiszen ott áramlik felfelé intenzíven.
5. Minden kezdő BBQ-s jellegzetes magatartási tünete, hogy mindent mérni akar. A ProQ töltényszmókereknél egyszerűbb és alkalmasabb sütő nem nagyon létezik a folyamatok megértésére, az első BBQ-élmények megszerzésére. A tanácsunk: sütni kell, minél többet, minél kevesebb nyitogatással, és a hús meg fog sülni szépen. Ha a kupolában a hőmérő 200F felett van, akkor barbecue-zásra alkalmas közeg keletkezett. El kell engedni a húst, és hagyni sülni, nincs több dolgunk.
6. A barbecue nem egy magától értetődő tevékenység, szabadtéri sütés, amihez minimum annyi érzék kell, mint a bográcsozáshoz. Türelem, és a sütőd meg fogja hálálni a ráfordított időt. Összehangolódsz a sütőddel, tanulsz, levonod a következtetéseket, amit a következő sütésednél hasznosítasz.
Sok sikert a továbbiakhoz!

Bejegyzés: A barbecue 12 pontja

jabbok 2017.07.23. 01:08:33

Múlt héten nekem is megérkezett ProQ Excel.
Az első kísérletemnél az alufóliázással ugyanúgy jártam, mint @ladik: - a víz simán felemelte az alufóliát, és befolyt alá, aztán társult hozzá a csirke szaftja is. Úgyhogy a belesült cucc a végén még csinos kis alufólia-darabkákkal is meg volt fűszerezve. Legközelebb a széles alufóliával próbálkozom, és összesodrom a széleket az illesztéseknél.

A nagyobb kérdésem az, hogy amíg a víz el nem párolog a tálból, addig nekem sehogy nem sikerült feltornásznom a hőmérsékletet 110 fok fölé... Vagy hat órán át 100 fok körül mozgott - csak az után ment fel 110-120-ra, amikor a víz elfogyott.

Az éjjelre sós vízben altatott Metrós (tápos) csirke állagra, szaftosságra tökéletes lett - de ízre nem volt valami nagy durranás. De beüzemelésnek azért jó volt.

Bejegyzés: A barbecue 12 pontja

ElPadre 2017.07.14. 19:03:17

mostanság melyik faszenet ajánljátok pl a proq-ban való füstöléshez/lassú sütéshez?

Bejegyzés: A barbecue 12 pontja

jabbok 2017.07.01. 22:47:45

@masterix: milyen típusú digitális hőmérőt ajánlanátok? A bbq-expedition oldalán Voltcraft-ost használnak, de arról az ismeretségben is, meg a neten is többen mondják, hogy hamar bedöglik, megbízhatatlan... (pl. www.conrad.hu/hu/voltcraft-digitalis-beszuro-homero-idozitovel-0-200-c-haccp-det-3t-109982.html#ratings)

Bejegyzés: Barbecue sütőeszközök

masterix 2017.06.17. 08:11:41

@borzash: Az ebay-n keress.Beirod, hogy bbq thermometer. Potom pénzért mechanikostól digitálisig hatalmas a választék. Maghőmérők is vannak. üdv masterix

Bejegyzés: Barbecue sütőeszközök

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2017.06.16. 11:32:57

Sziasztok.
Apám építtetett két db üstházból egy szmókert (kb egy nagy üstházra rá lett fordítva egy másik). Kellene bele egy hőmérő. Tudtok valamit ajálani?

Bejegyzés: Barbecue sütőeszközök

Tanyó Péter 2017.06.14. 18:16:22

Sziasztok,

Egész karajjal(csontos) vagy fehérpecsenyével próbálkozott már valaki?
Kiváncsi lennék a véleményetekre, tippekre. Volt e siker?
Bár, ha nyúlnál nem volt gond akkor ezzel se lesz.

Bejegyzés: A barbecue húsokról

Hajószakács 2017.06.03. 17:38:18

Köszönet a tippért!Sajnos igazi szmoker nincs a háznál, de egy WEBER gázgrill öntöttvas ráccsal igen.Söt van egy rozsdamentes füstölőnek szánt doboz is.A hétvégén megprobálom a lassú grill és füst kombinálását csak 3 combbal.Kiderül, hogy mi lesz.Másik három megy a sütőbe folia alá rozmsringos keverékkel , majd grill befejezéssel.Meglátjuk.

Bejegyzés: Füstön sült csirkecomb májával töltve

malcolm 2017.04.26. 21:19:05

Szia most olvastam ezt a kiválló kiscikketés szeretném kipróbálni viszont az időjárás már nem túl optimális a hidegfüstöléshez hiszen napközben mire neki állok bűven 25fok körül lesz, van erre valami ötleted?
Előre is köszönöm.

Bejegyzés: Pastrami próbatétel

dno 2017.04.24. 10:58:54

Sziasztok!

Mi a különbség az amerikai boston butt és a magyar sertéslapocka között? Vágás, zsírosság? Vagy maga az alapanyag is? Lehet ennek barmi befolyása arra, ha amerikai recepteket követek illetve próbálok meg elkészíteni? Ha igen, mit kell mondanom egy magyar hentesnek, hogy értse mire gondolok? Ha volt erről külön blogspot, elnézést, de ennél a receptnél fogalmazódott meg bennem ez a kardinális kérdés...

Előre is köszönöm.

Bejegyzés: Cafatos vaddisznó (Pulled wild boar)

bazs74 2017.04.05. 16:47:23

@Márkaséf:
Szia,
az oldalas előkészítésével kapcsolatban szeretnék kérdezni:
eddig mindig mikor oldalast vásároltam, az oldalas vastagabb végén mintha a dagadó vége még rajta lett volna. Ez egy külön réteg ami alatt egy zsírréteg van.
A kérdésem az lenne, hogy ezt el kell távolítani sütés előtt, vagy maradjon? Erre írtad hogy többrétegű a hús?
Mintha már olyat is olvastam volna valahol, hogy ezt le szokták vágni róla, egyszer meg is próbáltam úgy. Mindenesetre soványabb lett a végeredmény, viszont így lett mindenhol egyforma vastag az oldalas. Most hétvégén újra belevágnék, nem tudom hogy csináljam...
Köszönöm,

Bejegyzés: Oldalas esettanulmány

masterix 2017.03.24. 06:01:41

Tisztelt Márkaséf. Füstel kapcsolatos kérdésem lenne, mivel az utolsó sütésem/3kg tarja/ kissé karcosra sikerült.Eddig csak tölgyfával tüzeltem, de most ákac /4 éve száraz/ is került a tűzre.Ez okozhatta-e a kissé kátrányos izhatást? Füstös üdvözlet masterix.

Bejegyzés: A barbecue 12 pontja

Jacques de Molay · http://garum.blog.hu/ 2017.02.12. 13:13:45

Pácsó - Ázsia bolt, 1 kg-os kiszerelés párszáz forint, 1 kg húshoz kb 80-100 g pácsó és 80-100 g rendes konyhasó (kosher saltból asszem több kell, nem a zsidósága miatt, hanem a nagyszeműsége miatt) kell.

Eredmény:
imgur.com/a/DFzKR

Bejegyzés: Pastrami próbatétel

Hajószakács 2017.01.27. 17:35:15

Mindenki megérkezik egyszer.ÉN csak 2016 decemberében jutottam el a boltba.Rövid,korrekt infok után a Joker és Kávés kiszerelést vettem meg.Az évvégi fözéseknél marha oldalas és sertésoldalas került bevetésre.Nem volt igazi füstön BBQ csak lassú tüzön 4 órás párolás és grill pirítás.Az izhatás felülmult minden korábbi keverékkel készítettel.Gratulálok és hüséges felhasználó leszek.
Rendszeresen nézem a rövid filmeket erröl a módszerről és az US-ből is jók a versenyekről szóló videók.Remélem sokan hodolnak majd ennek a modszernek is.Az USA-ba turázva megdöbbentett az a nagyfokú kiépítetség ahogy a grill és BBQ kultusz kiszolgálása megtörténik.Minden benzinkutnál hozzájutsz a szükséges eszközökhöz és a parkolókban,parkokban ott találod az asztalok mellet a lemezgrill alapot legalább egy ráccsal.SENKI nem viszi el teszi tönkre!!

Bejegyzés: Nyárspolgár BBQ rub fejlesztés
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...