Nyárspolgár BBQ

Utolsó kommentek:

Rezsó72 2018.10.25. 12:27:39

Amennyiben a magyar "hagyományos" pácsót használom, csökkentsem annyival "sima" só mennyiségét, vagy azon felül adjam hozzá? Nem lesz túl sós ha még azt is beleszórom?

Bejegyzés: Pastrami próbatétel

emul 2018.10.11. 13:25:27

Az a nagy szegy hogy fer be egy akkora bulletsmokerbe?
Amugy biztos jo buli lehetett, egsyzer szivesen elmennek egy ilyenre kostolgatni es zavarkodni kerdesekkel :)

Bejegyzés: Az első hazai KCBS BBQ-verseny krónikája

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2018.10.04. 14:50:14

@csigafrédi: Számolni kell az utazást is, jellemzően 3-400.000 Ft egy verseny költsége. 2. Alapanyag: saját koncepció, ki-milyen húst hoz, és számla, igazolás kell arról, hogy hivatalos hentesüzletből/ kereskedéstől jött a hús. 3. A húsok kiválasztását illetően a versenyszabályzat az irányadó: tallya-bbq.hu/versenyszabalyzat/ 4. szervező döntésén alapul, a tavalyi tállyai versenyen voltak már pénzdíjak, de pl. van olyan német verseny, ahol 10.000 EUR a Grand Champion díja. USA-ban vannak akár 100.000 USD körüli összdíjazású versenyek is. De a pénzdíj nem előírás, és a tárgynyeremény sem. A sikernek presztízsértéke is van, főleg a szponzorok felé. Így, visszatérve az első kérdésre: tartósan, rendszeresen csak olyan csapat tud versenyezni, aki mögött szponzor van. Sok csapat mögött sok, kis helyi szponzor sorakozik fel, akik így nemzetközi reklámlehetőséghez is jutnak, szóval a rendszer egész jó. Nagyon sok kis, de kiváló márkát ismertem meg BBQ-versenyek során.

Bejegyzés: Bevezetés a verseny-barbecue-zásba

csigafrédi 2018.10.04. 14:16:40

Remek cikk, jó volt kicsit betekinteni a kulisszák mögé. Nagyon szimpatikus, hogy ennyire figyelnek az anonimitásra. Nyilván lehet csalni, de az is nyilvánvaló, hogy ez itt nem cél. Biztos rengeteget lehet tanulni egy ilyen versenyen. Egyetlen hátulütője, hogy elcuccolni az eseményre az egész bandával, eszközökkel, anyagokkal, közel sem a kényelmes kategória. Elhivatottnak és versenyszeretőnek kell lenni annak, aki ezt választja. USA bbq arcok között sokan csak versenyen sütnek, otthon egyáltalán nem. Gondolom erre a versenyzői rétegre épült ki a bbq trailerek és truckok széles választékát kínáló cégek sokasága.
Jó, hogy van ilyen, mert maga a verseny biztosítja a tökéletesedést, fejlődést, az új ötletek megjelenését, amik a magamfajta otthon sütögetőhöz aztán kisebb időeltolódással ugyan, de azért csak megérkeznek. Aztán ki-ki ízlése szerint próbálgathatja az új ötleteket/technikákat, remélhetőleg a családi- és a baráti kör legnagyobb megelégedésére.
Mennyibe kerül egy ilyen versenyen való részvétel egy csapatnak, ha nem számoljuk az utazást? Alapanyagokat vizsgálják, vagy kell vinni a forrástól valami igazolást? Ez a része hogy működik? Teljesen a csapatra van bízva, vagy itt is vannak megkötések? Milyen nyeremények vannak, erre van-e valami nemzetközi megkötés, vagy a szervező döntésein alapul? (Oda akarok kilyukadni, hogy ha mondjuk befektet valaki a nevezésbe és versenyzésbe egy raklap energiát és lóvét,akkor ez attól még hobbi szintű dolog marad, vagy az elismerésen kívül akár nagyobb volumenű nyeremények is motiválhatják az indulókat?)

Bejegyzés: Bevezetés a verseny-barbecue-zásba

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2018.10.04. 10:26:51

@Void Bunkoid: Erkölcsileg pont annyira elítélhető, mint egy profi horgászverseny, fotóverseny. Egyébként az első BBQ-versenyek voltak azok a helyek az USA déli államaiban, nem sokkal Martin Luther King meggyilkolása után, ahol fehér és fekete békésen sütött egymás mellett. Jó pár ilyen versenyen volt alkalmunk rajthoz állni, rendkívül jó légkör jellemzi őket. Az egyébként nem kevés sebből vérző magyar barbecue-nak eddig csak jót tett.

Bejegyzés: Bevezetés a verseny-barbecue-zásba

Void Bunkoid 2018.10.04. 10:00:24

Pfffpfff.

Eklatáns példa arra, hogyan lehet egy kerti hússütésből pénztermelő "sportágat" csinálni.

De végülis megértem a kansasi kiötlőit, amióta már nem kell kaszás meg kombájnos (mert egy gps rádióval a kombájn is már pilóta nélkül, magától arat), gyorsan ki kellett találni valami "szakmát", amiből meg lehet élni. Még mindig jobb, mint az influencer :)

Bejegyzés: Bevezetés a verseny-barbecue-zásba

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2018.09.11. 22:48:04

@Szmolarek: Érdemes ebbe a csoportba belépni: www.facebook.com/groups/nyars/, minden bizonnyal sokan tudnak segíteni.

Bejegyzés: Barbecue sütőeszközök

Szmolarek 2018.09.10. 07:41:50

Sziasztok!

Először is szeretnék gratulálni a bloghoz, nagyon jó, hogy ötleteket és tanácsokat olvashatok, kaphatok.

Segítséget kérnék a hőmérséklet szabályozása kapcsán olyantól, aki elektromos fűtésű töltényszmókert használ.

Kezdő, de lelkes felhasználó vagyok, a szomszédok miatt sajnos nem tudok faszénnel tüzelni, ezért esett a választás a Klarstein Barney-ra.

Csirkecombbal kezdtem, isteni finom lett, de a hőmérsékletet nem tudtam 125-130 fok alá vinni.

Ötlet-tanács?

Bejegyzés: Barbecue sütőeszközök

emul 2018.05.25. 21:15:15

@Márkaséf: Koszonom szepen!
Nezegetek akkor hogy milyen szenet tudok beszerezni itt a kornyeken ami nagyobb szemu.
Kulfoldi forumokat olvasgatva azt irtak hogy idovel jobban fog zarni magatol is mert lerakodik rajta zsir meg ilyenek es az szigetel is. De lehet venni hoallo szigetelo szalagot amit fel lehetne ra ragasztani. Majd egy ilyennek lehet nekifutok.

Bejegyzés: Királykategória: brisket/ első lépések

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2018.05.25. 20:21:47

@emul: Röviden a válaszok: biztosan nem konstrukciós hiba. A töltényszmókerek vizes üzemmódban 105-120°C-re vannak kalibrálva. Kevesebb vízzel magasabb hő érhető el, illetve az újabban nagyon elterjedt „víz helyett só” megoldással akár +20°C-kal is több. A Weber faszene valóban jó, de elsősorban grillezésre, a BBQ-hoz túl apró szemű, ez okozhatja a befulladást, hiszen kevés a légáramnak a hely. Az egalizált, nagy szemű Boksa, és különösen a ProQ kókuszháncs-brikett sok órás low&slow-hoz jobbak. A „minion” metódus, csak akkor ajánlott töltényszmókernél, ha Guruval/ Flame Boss-szal használjuk, egyébként sima 2:1 a hideg vs begyújtott faszén aránya, ahogy a ProQ videóban is látható. Excelnél jó megoldás még a felfűtésnél: 1. Az izzó faszén behelyezése után rácsok és vizesedény nélkül összerakni a szmókert, és járatni üresen 10 percig. 2. Betenni az üres vizesedényt, és járatni 5-7 percig. 3. Ezután beönteni a forró vizet, és feltenni a rácsokat. Ez segít a kezdeti stabilizálásban. A későbbiekben bővebb, gyorsabb válaszokért fordulj a forgalmazóhoz. Ha a BBQ Expedition-től vásároltál, 24 órán belül kapsz minden kérdésre választ.

Bejegyzés: Királykategória: brisket/ első lépések

emul 2018.05.24. 14:52:50

@Márkaséf: Bocs elfelejtettem cimezni az elozo kerdesemet

Bejegyzés: Királykategória: brisket/ első lépések

emul 2018.05.23. 17:36:10

Egy kerdesemm lenne ha megengeded.
Vettem egy par honapja egy proq excel elite 20-at, amiben mar fustoltem parszor (csirket, marha oldalast, diszno oldalast, tarjat) es mindig problema volt a homerseklettel.
Az altalad emlitett 130 fokos homersekletet pl meg sosem ertem el. Altalaban 110 fokot celzok kb de meg addig felkuzdeni es tartani is lehetetlennek tunik. Tuti hogy elegendo mennyisegu szenet hasznalok, a minosegevel sem lehet gond sztem (Weber), be is van gyujtva rendesen kemennyel (minion elrendezesben). A kemeny mindig teljesen nyitva, es az also szellozok is teljesen. De meg igy is kb orankent ki kell nyitnom az ajtajat hogy felelesszem kicsit mert szo szerint "befullad" es "kialszik".
Amire gondoltam hogy a szel lehet a problema. Sajnos teljesen szelarnyekolt helyre nem tudom tenni max a garazsba, de oda nem vinnem be. Teraszon hasznalom ahol egy fal van csak. Ahhoz be szoktam tolni es a kemenyt ugy allitom hogy a szel ne bele fujjon. De meg igy is latszik a fust miatt hogy mindenhol szelel szinte a cucc, tehat mindegy hogy mit hogy allitok a reseken sztem ugyis bejut a szel.
A kerdesem az lenne hogy ez konstrukcios hiba vagy csak az en keszulekemmel lehet valami? Vagy esetleg "normalis" a dolog es nekem kellene tennem valamit vele? Ha igen akkor mit?
Gondoltam ra hogy esetleg igy is befuj a szel a kemenybe, es esetleg arra kellene aplikalni valami csovet hogy tenyleg felfele nezzen (ne tudjon befujni a szel semmilyen iranybol) de nem tudom ez hogyan kivitelezheto.
Koszi elore is a valaszt

Bejegyzés: Királykategória: brisket/ első lépések

NRobi 2018.04.15. 22:30:36

@Márkaséf: ...akkor talán ismerős is a szállító neve: Terra Pannónia. Kevés helyen lehet kapni, de ahol igen, ott sikerült elérni, hogy rendeljenek ha kell. Ti is sokszor említettétek a megfelelő hús beszerzésével kapcsolatos hazai nehézségeket, így szívesen megosztok egy másik forrás lehetőséget a vaddisznó oldalasra: Velencei-tó mellett lakom így különösen örömteli volt, amikor a közeli Soponyán működö Vadex vadfeldolgozó üzem vezetője megértéssel hallgatta végig az igényemet és rugalmasan változtatva a feldolgozási folyamaton, BBQ-ra alkalmas vaddisznó oldalas vásárlását tett lehetővé. Csak annyit kért cserébe: segìtsük népszerűsíteni a vadfogyasztást...hát ezen ne múljon....Az oldalas egy darabban és fedőzsírral, 2 és 4kg közötti súllyal vehető. A fedőzsír néhol 10mm+, trimmeléssel még vaddisznózsír alapanyag is nyerhető. Füst is jót tesz neki...egyszerre akár 10-12 db oldalas is elhozható, nagy társaság részére. Ha érdekel, megadom az elérhetőséget. Üdv R

Bejegyzés: Barkban az igazság

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2018.04.15. 19:00:14

@NRobi: Természetesen, mindent lehet említeni márkanévvel is, ami a tárgyhoz tartozik, és építő jellegű.

Bejegyzés: Barkban az igazság

NRobi 2018.04.13. 23:09:49

Gratulálok, nagyon jó összefoglaló! Offset smókeren sütök és csak megerősìteni tudom a fatüzelés, füstfigyelés, barképìtés örömeit. Marhaoldalas nagy kedvenc és nagyon jó eredményt sikerült elérni egy, a Balaton déli partjáról származó magyar cég termékéből. Nem tudom - blogban lehet neveket is említeni? Alkalmazkodva a zsírtartalmához, majdnem hasonló végeredmény kapható, mint a sokak által ismert ausztrál oldalasból. Persze az szinte verhetetlen, de örömmel láttam, hogy van magyar alternatíva és a címke is ezt mutatja: BBQ short ribs.

Bejegyzés: Barkban az igazság

alien 2018.04.07. 00:27:45

Ez tudomány már. Gratulalok. A szöveghez különösen.

Bejegyzés: Barkban az igazság

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2018.03.09. 13:38:33

@babota: A hűtőszekrényt javaslom, sok sikert!

Bejegyzés: Pastrami próbatétel

babota 2018.03.06. 11:35:43

Egy ideje tervezem, de most neki is állnék ;) Egy kérdésem van: a nedves pácolás során hűtőszekrényben kell tartani a húst - vagy egy kb. 15 fokos kamra is megfelelő?

Bejegyzés: Pastrami próbatétel
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...