Nyárspolgár BBQ

Utolsó kommentek:

Szakadás 2019.10.12. 06:13:36

Nagyon jó volt a tavalyi verseny! Lesz folytatás?

Bejegyzés: A második hazai KCBS BBQ-verseny krónikája

Pierr Kardán 2019.10.02. 12:01:59

Sajna okt. 12-én Párkányba megyek a Júda napi vásárba, ami ugyan (Pestről nézve) egy irányba esik az Őrházzal, de kint a vásárban is annyi jó kaja szokott lenni, hogy esélytelen a plov megkóstolása.

Na, majd máskor...

Bejegyzés: Tiszteletet a rizses húsnak!

nyisztor 2019.10.01. 23:52:17

Tartalmas, tanulságos irás, kösz!
Próbáltam én is honositani ezt a Középázsiában alapételt. Megosztanám néhány tapasztalatomat.
Most van a borbolyaszüret ideje, elterjedt sövénynövény, kegyetlenül tüskés és meg kell kóstolni szedés előtt.
A plovmesternek kimondottan szerencséje volt, hogy nem talált birkafaggyút a Fény utcai piacon. A helyzet az, hogy a Hindukus lejtőin legelésző zsirosfarkú birkának alacsonyolvadáspontú, nem kellemetlen szagú zsirja van, szivesen megettem anno a friss töpörtyűjét is. Ezt nem tenném meg kies hazánkban, a szám szélére fagyna, meg büdös is a honi másfajtájú bégető zsirja..
A kolléga meg briliánsan megoldotta a problémát.
A hazai rizspiacon nem a zavar, hanem a nyomor uralkodik, reménytelenül. Én föladtam, megalkudtam - hosszúszeműt (minél drágábbat - nem ezen kel spórolni) használok. Na, majd ha itt lesznek a migránsok!
És mivel a plov lényege a rizs, amit én főzök, az nem plov. Szerény kis rizseshús, de azért finom. És hát nem is tudok úgy varázsolni, mint Ti.
Meg tyubetyejkám sincs már.

é

Bejegyzés: Tiszteletet a rizses húsnak!

DombaiM 2019.08.05. 08:41:27

Sziasztok!
Előre is bocsánat a béna kérdésért, de most kezdek igazán érdeklődni a BBQ irányt és az lenne a kérdésem, hogy egy grillsütővel is lehet normálisan füstölni? (Mármint olyan grill aminek nincsen külön tűztere, de lecsukható a teteje.) Ha igen akkor hogyan kell megalkotni a tökéletes füstöt, parazsat? Most itt arra gondolok, hogy ha megcsinálom a parazsat és a kellő füstöt füstölő fával akkor az egy idő után "kihűl" és kéne rá pakolnom parazsat, de akkor ki kell nyitnom a tetejét és levenni a húst a melegről addig amíg ráteszem a pótlást.. Vagy ez nem akkora probléma? Vagy tegyem a parazsat folyamatosan a közepén lévő hamu gyűjtőbe és akkor nem kell kinyitnom a tetejét? Esetleg teljesen elcsépelt ötlet ez így? Köszönöm a válaszotokat!
Sziasztok!

Bejegyzés: Barkban az igazság

László Fenyvesy 2019.07.08. 13:34:54

Nos, ha már egy ideje leült a poszt, leírnám a friss low-end tapasztalataim.

Kellett egy kicsi, mobil megoldás gyorsan,
mert a barátok folyton nyúznak "party sütéssel" én meg már lusta vagyok hogy a balettban ugráljak a "hajdu Custom"-mel, (régi gázos 120-as bojlerből építettem egy offsetet, a zártszelvény asztalával és samottozott tűzterével nem épp egy könnyen mozdítható darab) így hirtelen felindulásból vettem egy Kingstone bullet smokert.

Negatívumok:
- az alsó sütőrács EREDETI pozíciója: túlságosan lent van, ami megakadályozza a szerves önkritika utántöltését az ajtó pozíciója miatt. (popszegecs az ember legjobb barátja, szóval javítva)
- Az ajtó íve köszönő viszonyban sincs a dob palástjával, valamint egy túl nagy méretű ajtó van a kettő helyett. (szépen hozzáidomítottam a dobhoz, így már nem gond.)
- A gyári thermométer ugyan nem a legergyább amit eddig láttam, de azért versenyben van. :D
- kicsi víztálca, 2-3L max. átmérője jó, de alacsony a fala. (nekem érdektelen, van pár talonban)
- a gyári rögzítőelemek nem elégségesek. (szerintem)
- nincs külön furat a szondákhoz sehol, így utólagosan kellett megoldanom + hőálló szilikon.

PRO: -nem az auchanos "nem látom a vastagságát" lemezből készült.
-jó minőségű patentok a tűztér és a füstház között.
-központi nagyméretű szellőző alul, ami könnyen állítható, normális méretű hamutálcával.
- a kiegészítők, foganytúk, rácsok mind normális minőségűek. +pont a vastag akasztóért a dóm belső felén.

Konklúzió: hát nem egy frontier, de az általam eszközölt módosításokkal tökéletesen használható.
3 próbasütésen vagyok túl vele, (csontos tarja 4.5kg, gyöngytyúk, spare ribs). Sokat nem tudok róla mondani, mert nekem semmi nem maradt. Szóval azt tudom mondani, hogy egynek jó lesz, de alap kiépítésben nagyon erős kompromisszumokkal, az ára miatt mégis életképes alternatíva belépő szinten.

Még annyit hozzátennék, hogy az alsó szellőző miatt a kedvenc "snake" layoutommal felsültem egyszerűen nem izzott át a 2 layer brikett egy idő után, teljesen kinyitott szellőző és kémény mellett sem. ez az első használatkor gyorsan kiderült.
Maradt a donut, nem volt gond, csak tölthettem rá.

ps: (repi megjelenésekhez azért hosszú távon egy frontier elite lesz, de annak előbb meg kell keresni az árát :D )

Bejegyzés: Barbecue sütőeszközök

Rezsó72 2018.10.25. 12:27:39

Amennyiben a magyar "hagyományos" pácsót használom, csökkentsem annyival "sima" só mennyiségét, vagy azon felül adjam hozzá? Nem lesz túl sós ha még azt is beleszórom?

Bejegyzés: Pastrami próbatétel

emul 2018.10.11. 13:25:27

Az a nagy szegy hogy fer be egy akkora bulletsmokerbe?
Amugy biztos jo buli lehetett, egsyzer szivesen elmennek egy ilyenre kostolgatni es zavarkodni kerdesekkel :)

Bejegyzés: Az első hazai KCBS BBQ-verseny krónikája

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2018.10.04. 14:50:14

@csigafrédi: Számolni kell az utazást is, jellemzően 3-400.000 Ft egy verseny költsége. 2. Alapanyag: saját koncepció, ki-milyen húst hoz, és számla, igazolás kell arról, hogy hivatalos hentesüzletből/ kereskedéstől jött a hús. 3. A húsok kiválasztását illetően a versenyszabályzat az irányadó: tallya-bbq.hu/versenyszabalyzat/ 4. szervező döntésén alapul, a tavalyi tállyai versenyen voltak már pénzdíjak, de pl. van olyan német verseny, ahol 10.000 EUR a Grand Champion díja. USA-ban vannak akár 100.000 USD körüli összdíjazású versenyek is. De a pénzdíj nem előírás, és a tárgynyeremény sem. A sikernek presztízsértéke is van, főleg a szponzorok felé. Így, visszatérve az első kérdésre: tartósan, rendszeresen csak olyan csapat tud versenyezni, aki mögött szponzor van. Sok csapat mögött sok, kis helyi szponzor sorakozik fel, akik így nemzetközi reklámlehetőséghez is jutnak, szóval a rendszer egész jó. Nagyon sok kis, de kiváló márkát ismertem meg BBQ-versenyek során.

Bejegyzés: Bevezetés a verseny-barbecue-zásba

csigafrédi 2018.10.04. 14:16:40

Remek cikk, jó volt kicsit betekinteni a kulisszák mögé. Nagyon szimpatikus, hogy ennyire figyelnek az anonimitásra. Nyilván lehet csalni, de az is nyilvánvaló, hogy ez itt nem cél. Biztos rengeteget lehet tanulni egy ilyen versenyen. Egyetlen hátulütője, hogy elcuccolni az eseményre az egész bandával, eszközökkel, anyagokkal, közel sem a kényelmes kategória. Elhivatottnak és versenyszeretőnek kell lenni annak, aki ezt választja. USA bbq arcok között sokan csak versenyen sütnek, otthon egyáltalán nem. Gondolom erre a versenyzői rétegre épült ki a bbq trailerek és truckok széles választékát kínáló cégek sokasága.
Jó, hogy van ilyen, mert maga a verseny biztosítja a tökéletesedést, fejlődést, az új ötletek megjelenését, amik a magamfajta otthon sütögetőhöz aztán kisebb időeltolódással ugyan, de azért csak megérkeznek. Aztán ki-ki ízlése szerint próbálgathatja az új ötleteket/technikákat, remélhetőleg a családi- és a baráti kör legnagyobb megelégedésére.
Mennyibe kerül egy ilyen versenyen való részvétel egy csapatnak, ha nem számoljuk az utazást? Alapanyagokat vizsgálják, vagy kell vinni a forrástól valami igazolást? Ez a része hogy működik? Teljesen a csapatra van bízva, vagy itt is vannak megkötések? Milyen nyeremények vannak, erre van-e valami nemzetközi megkötés, vagy a szervező döntésein alapul? (Oda akarok kilyukadni, hogy ha mondjuk befektet valaki a nevezésbe és versenyzésbe egy raklap energiát és lóvét,akkor ez attól még hobbi szintű dolog marad, vagy az elismerésen kívül akár nagyobb volumenű nyeremények is motiválhatják az indulókat?)

Bejegyzés: Bevezetés a verseny-barbecue-zásba

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2018.10.04. 10:26:51

@Void Bunkoid: Erkölcsileg pont annyira elítélhető, mint egy profi horgászverseny, fotóverseny. Egyébként az első BBQ-versenyek voltak azok a helyek az USA déli államaiban, nem sokkal Martin Luther King meggyilkolása után, ahol fehér és fekete békésen sütött egymás mellett. Jó pár ilyen versenyen volt alkalmunk rajthoz állni, rendkívül jó légkör jellemzi őket. Az egyébként nem kevés sebből vérző magyar barbecue-nak eddig csak jót tett.

Bejegyzés: Bevezetés a verseny-barbecue-zásba

Void Bunkoid 2018.10.04. 10:00:24

Pfffpfff.

Eklatáns példa arra, hogyan lehet egy kerti hússütésből pénztermelő "sportágat" csinálni.

De végülis megértem a kansasi kiötlőit, amióta már nem kell kaszás meg kombájnos (mert egy gps rádióval a kombájn is már pilóta nélkül, magától arat), gyorsan ki kellett találni valami "szakmát", amiből meg lehet élni. Még mindig jobb, mint az influencer :)

Bejegyzés: Bevezetés a verseny-barbecue-zásba

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2018.09.11. 22:48:04

@Szmolarek: Érdemes ebbe a csoportba belépni: www.facebook.com/groups/nyars/, minden bizonnyal sokan tudnak segíteni.

Bejegyzés: Barbecue sütőeszközök

Szmolarek 2018.09.10. 07:41:50

Sziasztok!

Először is szeretnék gratulálni a bloghoz, nagyon jó, hogy ötleteket és tanácsokat olvashatok, kaphatok.

Segítséget kérnék a hőmérséklet szabályozása kapcsán olyantól, aki elektromos fűtésű töltényszmókert használ.

Kezdő, de lelkes felhasználó vagyok, a szomszédok miatt sajnos nem tudok faszénnel tüzelni, ezért esett a választás a Klarstein Barney-ra.

Csirkecombbal kezdtem, isteni finom lett, de a hőmérsékletet nem tudtam 125-130 fok alá vinni.

Ötlet-tanács?

Bejegyzés: Barbecue sütőeszközök

emul 2018.05.25. 21:15:15

@Márkaséf: Koszonom szepen!
Nezegetek akkor hogy milyen szenet tudok beszerezni itt a kornyeken ami nagyobb szemu.
Kulfoldi forumokat olvasgatva azt irtak hogy idovel jobban fog zarni magatol is mert lerakodik rajta zsir meg ilyenek es az szigetel is. De lehet venni hoallo szigetelo szalagot amit fel lehetne ra ragasztani. Majd egy ilyennek lehet nekifutok.

Bejegyzés: Királykategória: brisket/ első lépések

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2018.05.25. 20:21:47

@emul: Röviden a válaszok: biztosan nem konstrukciós hiba. A töltényszmókerek vizes üzemmódban 105-120°C-re vannak kalibrálva. Kevesebb vízzel magasabb hő érhető el, illetve az újabban nagyon elterjedt „víz helyett só” megoldással akár +20°C-kal is több. A Weber faszene valóban jó, de elsősorban grillezésre, a BBQ-hoz túl apró szemű, ez okozhatja a befulladást, hiszen kevés a légáramnak a hely. Az egalizált, nagy szemű Boksa, és különösen a ProQ kókuszháncs-brikett sok órás low&slow-hoz jobbak. A „minion” metódus, csak akkor ajánlott töltényszmókernél, ha Guruval/ Flame Boss-szal használjuk, egyébként sima 2:1 a hideg vs begyújtott faszén aránya, ahogy a ProQ videóban is látható. Excelnél jó megoldás még a felfűtésnél: 1. Az izzó faszén behelyezése után rácsok és vizesedény nélkül összerakni a szmókert, és járatni üresen 10 percig. 2. Betenni az üres vizesedényt, és járatni 5-7 percig. 3. Ezután beönteni a forró vizet, és feltenni a rácsokat. Ez segít a kezdeti stabilizálásban. A későbbiekben bővebb, gyorsabb válaszokért fordulj a forgalmazóhoz. Ha a BBQ Expedition-től vásároltál, 24 órán belül kapsz minden kérdésre választ.

Bejegyzés: Királykategória: brisket/ első lépések

emul 2018.05.24. 14:52:50

@Márkaséf: Bocs elfelejtettem cimezni az elozo kerdesemet

Bejegyzés: Királykategória: brisket/ első lépések

emul 2018.05.23. 17:36:10

Egy kerdesemm lenne ha megengeded.
Vettem egy par honapja egy proq excel elite 20-at, amiben mar fustoltem parszor (csirket, marha oldalast, diszno oldalast, tarjat) es mindig problema volt a homerseklettel.
Az altalad emlitett 130 fokos homersekletet pl meg sosem ertem el. Altalaban 110 fokot celzok kb de meg addig felkuzdeni es tartani is lehetetlennek tunik. Tuti hogy elegendo mennyisegu szenet hasznalok, a minosegevel sem lehet gond sztem (Weber), be is van gyujtva rendesen kemennyel (minion elrendezesben). A kemeny mindig teljesen nyitva, es az also szellozok is teljesen. De meg igy is kb orankent ki kell nyitnom az ajtajat hogy felelesszem kicsit mert szo szerint "befullad" es "kialszik".
Amire gondoltam hogy a szel lehet a problema. Sajnos teljesen szelarnyekolt helyre nem tudom tenni max a garazsba, de oda nem vinnem be. Teraszon hasznalom ahol egy fal van csak. Ahhoz be szoktam tolni es a kemenyt ugy allitom hogy a szel ne bele fujjon. De meg igy is latszik a fust miatt hogy mindenhol szelel szinte a cucc, tehat mindegy hogy mit hogy allitok a reseken sztem ugyis bejut a szel.
A kerdesem az lenne hogy ez konstrukcios hiba vagy csak az en keszulekemmel lehet valami? Vagy esetleg "normalis" a dolog es nekem kellene tennem valamit vele? Ha igen akkor mit?
Gondoltam ra hogy esetleg igy is befuj a szel a kemenybe, es esetleg arra kellene aplikalni valami csovet hogy tenyleg felfele nezzen (ne tudjon befujni a szel semmilyen iranybol) de nem tudom ez hogyan kivitelezheto.
Koszi elore is a valaszt

Bejegyzés: Királykategória: brisket/ első lépések
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...