Nyárspolgár BBQ

2014.november.14. Márkaséf

Nyárspolgár portrék/ Arcok a blog mögött

Lassan végéhez közeledik az első szezonunk, ezért következik egy rendhagyó poszt: bemutatjuk azokat a figurákat, akik a Nyárspolgár blog és a szárba szökkent hazai BBQ-mozgalom meghatározó alakjai.

dsc_9939b.jpg
Mindannyiunk közös vonása: amióta a faszén füstje megcsapott bennünket, a BBQ mindennapjaink meghatározó részévé vált. 

Gonda János, civilben informatikai szakember. Fiatalkorában kitanulta a szakácsszakmát is. A BBQ hazai pionírja, közel tíz éve süt rendszeresen, olvas, utazik, képezi magát a füstön sütés lassú tűzön művészetében.

Team_01.jpg

Fatüzeléses Myron Mixon szmókerjével egészen magasra tette a lécet. A marhaoldalasa egy költemény, a jó hatórás sütés után a húsa vajpuha, minden csepp húsnedvet megőrizve.

Team_01c.jpg

Íme János marhaszegye, amely a BBQ királykategóriája. Ebben a különösen nehéz műfajban János olyan eredményeket ért már el, amely alapján méltán hívhatjuk őt a brisket Paganinijének. 

Team_01b.jpg

Marhaszegy konzisztencia, 10 órás sütés után, a fatüzeléses szmóker rácsáról lekerülve. Az alábbi videó korhatáros, és csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk megtekinteni.

Mester Miklós, civilben nyomdaipari szakember. Amint megérezte a faszénparázs felett indirekt módon sülő húsok illatát, egy szempillantás alatt fanatikus BBQ-rajongóvá vált, a téma egyik elkötelezett apostola.

Team_02.jpg

Kijelenthető, hogy oldalasban elért a csúcsra. Sütései során mérnöki precizitással adagolja a gyümölcsfadarabokat a parázsló faszénhez. A jó füstölés titka véleménye szerint, hogy minden félórában, mindig moderált és ugyanakkora mennyiségű fát kapjon a sülő hús. 

Team_02bb.jpg

Miklós pulled porkja, amit a Baumgartner-féle mangalica csontos lapockájából készít rendszeresen. 

Team_02c.jpg

Nagyon sokat sütött és kísérletezett, amíg olyan példás végeredményig jutott, mint amilyen az alábbi képen látható. Tőle tudjuk az egyik alapigazságot: a pulled porknál mindennél jobban előjön a sertés múltja, avagy mennyire szabad és boldog életet élt az a jószág, mielőtt húsa a rácsra kerül.

Team_0dc.jpg

Miki autójának hátsóülése, gyümölcsfával, fejszével és Looftlighterrel, már a hétköznapokon is így jár dolgozni. A hét bármely napján BBQ-képes, nem ritkán hajnalban gyújtja be sütőit a Szentendrei Kutyaiskolában, és kóstoltatja sültjeivel a törzsközönséget a foglalkozás végeztével, déli tizenkét órakor.

Team_02e.jpg

Miklós és öccse, Péter, nemcsak művelik a BBQ-t, hanem nagyüzemben fogyasztják is. Az Őrházban állandó vendégek, és a Nyárspolgár majdnem összes rendezvényén jelen voltak. Rengeteget tettek a barbecue népszerűsítéséért és fejlődéséért az elmúlt kilenc hónap során.

DSC_7975.jpg

Jankovics Zoltán, ex-reklámszakember, copywriter. A marketing világának két éve végleg búcsút intett, és Gratzl Gábor barátjával közösen nyitották meg az Őrház Sörkertet Tahiban.

Team_03-b_1.jpg

A Nyárspolgárral kooperációban építették meg ofszet szmókerüket, amely egész nyáron dübörgött a Duna-parton. Tény: Zoli Magyarország első autentikus módon dolgozó pitmastere.

TEam_03.jpg

Tevékenységük fogadtatása minden várakozást felülmúlt. Korlátozott kapacitással, a barbecue technikának minden tiszteletet megadva, nagy türelemmel sütik húsaikat. Sajnos, szinte minden hétvégén voltak olyanok, akik lemaradtak az ételről. Szerencsére, a jövő szezonban ez már nem fordulhat elő, az Őrház gőzerővel dolgozik a kapacitásbővítésen.

03_f.jpg

Csak klasszikusok készültek az első szezonban az Őrházban, úgymint sertésoldalas (a porcogós vége külön sütve), marhaszegy és csirke. A minőséget sikerült következetesen tartani, kijelenthető, hogy ezekkel a húsokkal a BBQ-őshazájában sem vallanának szégyent.

Team_03-c.jpg

Tegzes Dániel, a Fűszerész alapítója. Feleségével, Évával kemény és kitartó munkával valósították meg közös álmukat. Sok évvel ezelőtt, hátizsákos turistaként  Amszterdamból hozták be az első adag keleti fűszereiket, azóta a fél világot bejárták, hogy kitanulják a fűszertudományt. Mára országos hálózatban elérhetők fűszereik, nemrégiben nyílt meg mintaüzletük a Károly körút 10. alatt. A barbecue-ban a ruboknak kulcsszerepe van, a hús eredete és minősége után a második számú komponensről van szó. A Nyárspolgár rubjainak fejlesztése Dani irányításával zajlik.

Team_04.jpgIfj. Fehér András, a Big Green Egg hazai vezetője, Magyarország egyik legtapasztaltabb BBQ-evangelistája. Több mint öt éve foglalkozik a Zöld Tojással, szakértelme és az ügy iránti elkötelezettsége vitathatatlan. 

Team_05_1.jpg

Nagyon szépen és kifinomultan dolgozik (akárcsak a Tojás, a kamado-típusú sütők ősatyja), ez minden általa készített húsról átjön (lásd. az alábbi oldalast). Érdemes végigböngészni a FB-oldalukon található képeket, a BBQ emblematikus fogásait pazar módon végigsütötték az elmúlt évek során.

Team_05b.jpg

Kócsa László, a Chefparade alapítója és vezetője. Tehetséges és bátor üzletember, igazi self-made man, aki a nulláról épített fel egy nagyon sikeres gasztronómiai márkát és stílusirányzatot. A Nyárspolgár indulásával párhuzamosan ő is felfedezte a barbecue műfaját.

Team_07b.jpg

Egyenesen Houstonból hajóztatta be a Chefparade etyeki bázisára ezt a gyönyörű, mintegy 600 kg súlyú tradicionális ofszet szmókert. A Nyárspolgárral több közös rendezvényt is végrehajtott már, komoly közönségsikerrel. A következő évadra közös BBQ-kurzus előkészítését tervezzük.

Team_07a.jpg

Adorjányi Máriusz, a Nyárspolgár BBQ blog főszerkesztője, a posztok szerzője. Civilben marketingszakember, copywriter, valamint a BBQ Expedition Kft. egyik vezetője. A BBQ Expedition fő missziója minél több emberrel megismertetni a barbecue-zás világát, és segíteni az első lépéseiket ezen a felfedezőúton.

Team_08e.jpg

Végzett szakácsként a kétezres évek elején hátat fordított a marketingszférának, és Londonba költözött, ahol négy éven át dolgozott különböző éttermekben (Quaglino's, Clos Maggiore, The Rocket, Tom Ilic) chef de partie (vonalszakács, részlegvezető szakács) munkakörben. A londoni francia konyhákon szerzett tudást és tapasztalatot a barbecue műfajban is igyekszik hasznosítani.

Team_08b.jpg

Márkaséf a csúcson, jó tíz évvel ezelőtt, a Clos Maggiore étterem (London, Covent Garden) húsrészlegének (Meat & Sauce Section) irányítójaként. Amit tud a főzésről, annak döntő részét itt kapta, Marcellin Marc konyhafőnök keze alatt dolgozva. A francia konyha iránti tisztelete örök, enélkül a barbecue felfedezéséből sem lett volna semmi. Korábbi, a francia konyha által ihletett blogja a HuNoCu.

Team_08.jpg

Íme hát, egy csapat késői harmincas, korai negyvenes férfiú, akiket közös szellemi véd- és dacszövetségbe tömörített a BBQ iránti szenvedély. Rengeteg tervünk, barbecue-hoz köthető álmunk van ez elkövetkezendő időkre is, így annyit ígérhetünk, hogy és a megkezdett utat igyekszünk minél tovább és mélyebben bejárni.

Team_09b.jpg

 

Címkék: emberek helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr756894127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csákiné Király Lívia 2014.11.14. 09:39:54

BBQ-zni csak pontosan, szépen, ahogy a csiga megy a réten :o) Gratulálok ennek a szuper csapatnak! A kezdetektől szemmel tartalak Titeket, és maradok továbbra is őszinte hívetek...

Bony 2014.11.17. 00:46:22

Mindent bele! Csinaljatok!

Balambér 2014.11.18. 13:45:52

Gratula a csapatnak!

És az a megfejtő mit kap, aki észreveszi, hogy időnként cserélgeted a poszt legelső fotóját? :)

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.11.18. 14:11:22

@Balambér: Nagyon örülünk, mert ez azt jelenti, sokat lógsz az oldalon! :)

Balambér 2014.11.20. 15:59:10

@Márkaséf: Na tessék! Abban bíztam, hogy lebuktattalak, erre kiderül, hogy én buktam le. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása