Nyárspolgár BBQ

2015.március.12. Márkaséf

Nyárspolgár a házban

Van, aki csak írja, és van, aki műveli is, mindkét út lehet üdvözítő egy gasztroblog számára. A Nyárspolgár BBQ-t eleve inkább szakmai magazinként aposztrofáljuk, amelynek fő célja a hazai BBQ gyújtópontjaként működni. Nos, mi már tűkön ültünk, hogy végre elkezdhessünk rendszeresen sütni a nagyközönségnek!

nyp_05.jpg

Ez az idei szezonban megvalósul, méghozzá Etyeken, a BBQ&BOR névre keresztelt pop-up formációval, a Chefparade Country-val és az Etyeki Kúriával történő összefogásban.

Az Őrház Chill&BBQ-val a kezdetektől baráti és sportszakmai kapcsolatot ápolunk, márciusra ők biztosították nekünk a lehetőséget a tesztsütésekre, a szezonra történő felkészülés jegyében.

Ilyen kaliberű rendezvényekhez komoly sütőkapacitás szükségeltetik. Akárcsak a tavalyi évben az Őrházzal, idén is a saját szmóker megépítése mellett döntöttünk. Örömmel jelentjük: a Nyárspolgár BBQ elkészült saját fejlesztésű, faszéntüzeléses szekrényszmókerének prototípusával. A konstrukció részleteiről egyelőre nem tudósítunk, lévén, hogy tesztidőszakban vagyunk. Mostanra az is tisztán látható, hogy néhány részletet a jövőre nézve újraterveznünk szükséges. Nincs ez egyébként másként a nagy gyártók esetében sem, jellemzően egy sütő csak a harmadik generációs verziójára növi ki gyermekbetegségeit. 

Az eredményre azért büszkék vagyunk, bivalyerős, sok száz kilogramm tömör vaskonstrukciót sikerült felépítenünk, a lehető legprecízebb hőtartásért.

nyp_06.jpg

Az első tesztsütéseken már túl vagyunk, a következő hetekben több ízben is az Őrház Chill & BBQ-nál vendégszerepel a készülék.

nyp_09.jpg

Sokszor mondtuk: minden sütőnek külön technikája és lélektana van. Egy negyvendolláros grillen ugyanolyan szép eredményeket lehet elérni, mint egy csúcskategóriás Myron Mixon szmókerrel. Minden sütőt meg kell tanulni helyesen használni, és ez egy hosszú folyamat. Sok-sok tesztsütésre lesz ahhoz szükségünk, hogy a szekrényszmókerünkről szerzett tapasztalatokról érdemben írhassunk, ezzel kapcsolatban türelmeteket kérjük!

Az Őrházban történő első fellépésünk alkalmával (március 14-ike szombat) a fő téma a pulled pork, azaz cafatos sertéslapocka, lila coleslaw-val, Louisiana-style BBQ-szósszal. Emellett persze a már megszokott oldalas és marhaszegy is felkerül majd a szekrényszmóker rácsára.

nyp_02.jpg

Az etyeki BBQ-felfedezőúttal kapcsolatos fő motivációnk: 2015-ben nem csak mondjuk, tesszük is! Májustól szeptemberig, legalább 6 alkalommal, szombatonként, egész napos sütésekkel készülünk, BBQ-klasszikusokkal és etyeki borokkal. Részletes versenynaptár a következő hetekben várható, erről természetesen tudósítunk majd a blogon.

etyek_bbq_es_borjpg.jpg

Az igazi BBQ ott kezdődik, ahol szegy is kapható. Etyeki pop-up sütéseink során, és az Őrházban is a marhaszegy állandó szereplője lesz a menünek.

nyp_03.jpg

Sokat kísérleteztünk, és bár a marhaszegy sütésének még mindig vannak előttünk feltáratlan titkai, mégis, sikerült mára eljutni oda, hogy a flat rész is a legtöbb esetben omlós, szaftos a sütés végére.

nyp_04.jpg

Most szombaton a szekrényszmóker teljes kapacitással dübörög majd Tahiban. Sertéslapocka, sertésoldalas, marhaszegy, kis adagban birkalapocka (tesztelés céljából) töltik fel a vasparipát.

nyp_08.jpg

Sok szeretettel várunk Benneteket, 14:00 órára időzítve a húsok elkészültét. Az Őrház csapata teljes létszámmal áll készen a Nyárspolgárral együtt a bevetésre, így várhatóan a kiszolgálás is gördülékeny lesz. Sok húst vetünk fel a rácsra, és azt szeretnénk, fogyjon is el az utolsó cafatig, hiszen a barbecue sültek a pitről frissen levéve az igaziak!

 

Címkék: emberek helyszínek szekrényszmóker

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr17264121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prunoki 2015.03.13. 14:52:30

A szmókerrel kapcsolatban: a hőtartás végett nem lehet ezeket kívülről szigetelni valamilyen gyapottal? Hülyeség?

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2015.03.13. 17:05:16

@prunoki: duplafalú konstrukció, vastag szigetelés van körben mindenhol. Atombiztosan szigetelt, pont azt nézegettük, hogy úgy izzadnak belül a húsok a saját nedvességükben, mint valami szaunában.

DogTheDog 2015.03.14. 21:43:37

Udv

Erdekes a bejegyzes, de minek kell a sok angol kifejezes magyar nyelvbe vetele?
Miert nem meritek leirni, hogy fustolo, lapos, stb.
Megertenem, ha nem lenne magyar megfeleloje, vagy hosszan kellene korbeirni a rovid angol kifejezest, de ezek alapszavak.

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2015.03.15. 12:25:16

@DogTheDog: A kérdés jogos, illetve mások is feltették már. Viszont a véleményünk ez ügyben stabil, és a „szmóker” szó használata a legjobb esettanulmány. A füstölő elnevezés abszolút helytelen volna, mert egy szmóker nem füstölő, hanem barbecue-sütő. Az angolban a smoking szó igaz a füstölésre és a barbecue-ra is, de a magyarban ez nem így van. Részletesebben ennek hátteréről itt: nyarspolgar-bbq.blog.hu/2014/03/04/barbecue_es_grill
A füstölés magyar értelemben nem barbecue, így nem füstölőn sütjük a húsokat. Füstölőben füstölünk, a barbecue-val füstön sütünk. Teljesen más a két műfaj. A barbecue-ra sincs még tisztességes magyar megfelelő, hallottam már olyan borzalmakat, miszerint „forró füstölés”, de ezt inkább hagyjuk. Hívjuk barbecue-nak, vagy ha nagyon akarjuk, írjuk barbekjúnak, de a kényszeresen alkotott neveket inkább kerüljük.
A judót is próbálták évtizedeken át cselgáncsnak hívni, de aztán a köznyelvben és sportzsargonban egyaránt maradt a judo. Nincs ezzel gond, ez nem a magyar nyelv elleni támadás. A szmókert mi kezdtük el sz-szel, hosszú ó-val írni, mert egy tökéletes név. A motor szó is a magyar nyelv része, a szmókernek is meg van a jogos helye benne.
Ahol lehet, ott magyarítunk egyébként, lásd pulled pork = cafatos lapocka.
A szegy esetében felmerülhet, hogy lapos rész, magas rész. De a barbecue-nak, mint minden sportágnak megvan a maga szaknyelve, az pedig az angol. Nincs gond a point és flat szavak használatával, kifejezőbbek, helyénvalóbbak. Ahogy terjedni fog a BBQ-műfaj, úgy fognak majd magyar kifejezések is megszületni több dologra is, de legyen ez természetes folyamat, és ne pedig erőltetett, izzadságszagú.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása