Nyárspolgár BBQ

2014.március.29. Márkaséf

Az ofszet szmóker sztori/ 1. rész

A korábban beharangozott ofszet szmókerünk építése immár félúton jár, ezért részletes posztban számolunk be a munkálatokról. Az alábbi fotón az aktuális helyzet látható.

Offset_web_03.jpg

A BBQ-sütőkről szóló alapposztunkban kifejtettük, miszerint a füstön sütés lassú tűzön műfajának négyféle készülékkel érdemes nekifogni, ezek:

  • gömbgrill (kettle grill)
  • függőleges vizes füstölő (vertical water smoker)
  • kamado grill
  • ofszet szmóker

A következő ábrákon látható, miként működnek a különféle készüléktípusok, hosszú ideig alacsony hőmérsékleten történő sütésnél.

Nagyobb képekért klikk.

Gömbgrill_indirekt_set-up_web_mini_1.jpg Water-smoker_indirekt_set-up_web_mini_1.jpg
Kamado-grill_indirekt_set-up_web_mini.jpg Offset_mini_web.jpg

Amíg a másik három sütőtípust vásárolni érdemes (már idehaza is komoly választék elérhető), addig az ofszet szmóker esetében a saját építés célravezetőbbnek tűnik. Minőségi ofszet szmóker forgalmazásáról nem tudunk Magyarországon, legközelebb Bécsben lehetne beszerezni, de az áruk csillagászati. Egy Facebook-kommentelőnk a következőket írta: Valami hasonlót láttam egy német oldalon, kemény 89 €-ért." Nem lehet elégszer hangsúlyozni: nem szabad olcsó, vékonylemezes smokert vásárolni, mert a legrövidebb utat kövezik ki a BBQ-ból való (érdemtelen) kiábránduláshoz.

Az ofszet szmókerek férfias és autentikus eszközei a barbecue-nak. Ennek hangulata az alábbi kultikus BBQ-videóban töményen átélhető:

Az ofszet szmókerek az 50-es években kezdtek divatba jönni, a texasi olajmezőkön, amikor is az olajláz során könnyű volt nagyméretű, vastag falú acélcsövekhez vagy tartályhengerekhez hozzájutni. Az USA-ban nagyon népszerűek és elterjedtek. Mivel sok helyi gyártó van, az áruk is elviselhetőbb.

Jellemzően 2 tartályból épülnek fel. Egy kisebb tartály a tűztér, ahonnan lassan áramlik át a hő a nagyobb tartályba, amely sütőtértként működik. A hőt és a parazsat száraz, kemény tűzifából nyerik (tölgy, mesquite, stb.), de faszénnel is működtethetők. Van, aki brikettekkel biztosít egyenletes alaphőt, és azokra tesz a sütés során folyamatosan fadarabokat. Az ofszet szmókerek látványosak és nagy kapacitással bírnak, viszont fő gyengeségük a hőstabilizálás. Ár-érték arányban vizsgálva, a kamado-grillek hőszabályozási képessége lényegesen jobb, mint egy középkategóriás ofszet szmókeré. A jelentősen olcsóbb függőleges vizes füstölők pedig 8-10 kg húsmennyiségig tökéletesek a barbecue-záshoz.

Mégis, a barbecue igazi hangszere az ofszet szmóker! Ezért az Őrház Sörkert Tahi és a Nyárspolgár BBQ közös kalandba vágott bele: saját szmókerünk megépítésébe. Pionír projekt ez, bár biztosan vannak már az országban elszigetelt fanatikus sejtek (mint pl. sülthal nevű olvasónk, aki poszt hozzászólásában képeket is töltött fel saját masinájáról), de valószínűsíthető, hogy a Kárpát-medencében működő offset smokerek száma legfeljebb kétszámjegyű.

Első felhevülésünkben elolvastunk minden neten fellelhető szakirodalmat. Vázlatok, alapskiccek elérhetők, illetve vannak oldalak, ahol kb. 100 dollárért kidolgozott műszaki rajzok vásárolhatók. Mi ilyet nem vettünk igénybe, saját utunkat járva próbáljuk végigvinni az építést. Viszont néhány USA-beli gurunak jó pár kérdést feltettünk BBQ-fórumokon a részletekkel kapcsolatban, és meg is kaptuk a szükséges válaszokat. Semmiképpen sem lemezből hajlított hengerekben gondolkodtunk, helyettük nehéz, vastagabb falú, kiselejtezett acéltartályokat álmodtunk meg a smokernek. Kb. 3 hét internetes keresgélés után szereztük be az alábbi 2 tartályt:

  • Sütőtér: piros tartály, d=50 cm, űrtartalom = 200 liter (eredetileg víztartály, Alsónémedi)
  • Tűztér: zöld tartály, d=50 cm, űrtartalom = 80 liter (eredetileg olajtartály, Igrici)
Tuzter_web_01_mini.jpg Tuzter_web_02_mini.jpg

A konstrukció és a méretezések végiggondolása azután kezdődött, hogy a tartályok már a kezünkben voltak. A hagyományos ofszet szmóker működési elve az alábbi ábrán látható. A rajz mutatja, hogy a tűztér és a sütőtér találkozásához közel a grillrácsra vizes edény helyezhető. A párásításon túl ennek fő funkciója a tűztérből frissen érkezett hő hűtése, ugyanis az ilyen módon működő ofszet szmókernél törvényszerű, hogy a grillrács tűztérhez közelebbi felén magasabb a hőmérséklet.

Nagyobb képért klikk.

Offset-smoker_indirekt_set-up_web_1.jpg

Nagyobb, hosszú és lassú tüzű sütés során a húsokat, rotálni is szokták, a smoker 2 hőzónája között, hogy egyszerre készüljenek el. Sokat törtük a fejünket azon hogy ebbe a verzióba vágjunk-e bele. A bizonytalansági tényezőket, és a hőinstabilitás fenyegetését azonban túl erősnek véltük.

B-tervnek az ofszet szmókerek jóval kevésbé elterjedt verziója a reverse flow ofszet szmóker építése kínálkozott. Itt a sütőtér alsó harmadába, a tűztér felőli oldalától majdnem a túlsó végéig egy acéllemez kerül behegesztésre. A hő a tűztérből közvetlenül ez alatt érkezik be sütőtérbe.

Nagyobb képért klikk.

Reverse_flow_OS_webre.jpg

Az acéllemez átmelegszik, és egyenletes hőt sugároz felfelé a grillrácsra, miközben a hőáram és a füst, miután felbukkan az acéllemez végén, „megfordul”, és a húzó kémény irányába haladva fentről is egyenletesen éri a húst. Bár ezzel komplikáltabbá tettük magunknak a kivitelezést, végül a reverse flow megoldás mellett döntöttünk, abban bízva, hogy így jobban és egyenletesebben szabályozható lesz a szmóker rácshőmérséklete. Hamarosan kiderül!

A konstrukció révén kb. 105x48 cm-es grillrács felületünk lesz, ezen akár 10-12 egész oldalas, vagy legalább ugyanennyi egész csirke is menedzselhető egyidejűleg. A tervezés, és a részletek alapos kigondolása után Tahitótfaluban, egy helyi lakatos mesterember, Zoltán fogott bele a tényleges kidolgozásba.

  • Első körben az ajtónyílások kivágására került sor, majd az ajtók zsanérozására, az illesztékek kidolgozására. Mivel a sütőterünk relatív hosszúkás formájú, a kétajtós megoldást választottuk.
  • A tűztér megkapta a kulcsfontosságú szellőzőt, valamint egy roppant masszív, 12 mm-es acélrudakból készült rácsot.
NYP_offset_03.jpg NYP_offset_01.jpg
NYP_offset_04.jpg NYP_offset_02b.jpg
  •  Ezután a hengerek még külön-külön homokfúvóhoz kerültek.

Offset_web_02_mid.jpg

  • Következő lépésben a homokfújt hengerek állványozására került sor. A saját építésű smoker finanszírozási előnyeit a tömörgumis kerekekkel tudjuk illusztrálni, amelyek párban 1000Ft-ért kerültek beszerzésre a helyi vastelepről.
  • Íme az egyik legérzékenyebb pont: a sütőtér és a tűztér egybenyitása, összeillesztése.

Offset_web_10.jpg

Mesterünk, Zoli kézműves munkáját nem lehet eléggé méltatni. Szeretettel és odaadással formálja, alakítja a smokert, szinte simogatja az acélt, amikor dolgozik vele. Neki köszönhető, hogy Tahitótfalut  immár a Barbecue Cremonájaként emlegetik az épülő szmókert személyesen is megtekintő bennfentesek.

Offset_web_14.jpg

Jelen pillanatban itt tart a kidolgozás. Ami hátra van: a reverse flow-t biztosító acéllemez behegesztése, a kémény beillesztése, a grillrács kivitelezése, fogantyúk, festés, hőmérők rögzítése, próbafűtés, próbasütés. Reményeink szerint a készülék 4 héten belül üzemképes lesz.

Offset_web_07-mini.jpg Offset_web_11_mini.jpg

A hőmérőket kabalából egyenesen Texasból rendeltük (darabját potom 12 USD-ért!), klasszikus déli BBQ smoker pit hőmérők, masszív szerkezet, letisztult design. Kizárólag Fahrenheitben mérnek. 

Temp-gadget_web.jpg

Az Őrházzal való összefogás deklarált célja: az ofszet szmókeren május közepétől Barbecue Menü készül szombaton és vasárnap, klasszikus BBQ-alapfogásokkal, amely a Nyárspolgárral közösen került kidolgozásra. Háromhetente egy-egy napot pedig a Nyárspolgár kiszállásával, egyedi ételsorral teszünk különlegesebbé, ahol a blog által elkészített receptek is kóstolhatók lesznek.

Őrház_03_web.jpg

A bal oldali képen, ahová a lemenő nap sugárzik, az összecsukott napernyő helyén lesz a szmókerünk munkaállása.

Őrház_01_web_mini.jpg Őrház_02_web_mini.jpg

A szmóker építésének következő szakaszairól is részletesen tudósítunk!

 

Címkék: eszközök offset smoker

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr335883241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toroloco 2014.03.29. 19:57:30

a hőmérők gondolom bimetál cuccok. pusztán az olvasottak alapján és tapasztalat híján de ezeket a BBQ fórumokon használhatatlannak szokták minősíteni. más területről van tapasztalatom ilyen hőmérőkkel és a márkásabbak is csak nagyon korlátozottan használhatóak. mivel ezek a sütőtérben lévő hústól igen messze kerülnek beépítéskor szerény véleményem szerint akár 30 fokot is "tévedhetnek". kiváncsi vagyok a tapasztalatokra. (én éppen ma egy bojlert guberáltam az offset bbqhoz)

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.03.29. 20:04:19

@toroloco: Nagyon így van. Ebben a posztunkban: nyarspolgar-bbq.blog.hu/2014/03/15/a_barbecue_12_pontja#.UzcYBvl5MYE mi is a beépített hőmérők ellen szóltunk. Az igazán megbízható hőmérők digitálisak. Mondjuk, mi ezeket a rácshoz közel fogjuk beszúrni, és ha nem is egzakt információt kapunk majd, de tendenciákat igen, a grillrács különböző zónáiról. Erre jók ezek az analóg hőmérők, a tendenciákat nyomon követni. De ez is több a semminél. A próbasütéseknél precíz, digitális rácshőmérővel meg fogjuk nézni, hogyan működik a smoker, remélhetőleg szerzünk rutint, és jól tudjuk majd üzemeltetni.

sulthal 2014.03.30. 19:09:54

Na ez egy szép kis bestia lesz ha elkészül! Fél négyzetméteres rács, ipari mennyiségű ételt tudtok majd elkészíteni rajta. Gyári verzióban egy ilyen simán 2000 dollár fölött van. Ha elkészül, egy nagyságrendi büdzsét szívesen olvasnék, persze, ahogy gondoljátok, mi az amit meg akartok osztani az olvasókkal.
Abszolút igaz amit írsz a hagyományos offset smokerről, nekem is cserélgetnem kell a húsokat a rácson, hogy egyszerre készüljenek el. De van megoldás annál a konstrukciónál is, egy lemez beépítése, amit egy kicsit tudományosan úgy neveznek, hogy: „heat management plate”. Ez egy lyukacsos lemez, amin a tűz felöli oldalon kisebb lyukak vannak és ahogy távolodik egyre nagyobbak. Valahogy így néz ki:
amazingribs.com/bbq_equipment_reviews_ratings/grill-smoker-combination-grill-smoker/yoder-loaded-wichita-20-smoker
Ezzel állítólag jelentősen kiegyenlítődik a hőmérséklet a sütőtérben. Én idén tervezem legyártani egy ilyen lemezt. További előnye még ennek a megoldásnak, hogy kivehető a lemez, és a sütőtérben is lehet tüzet rakni, ha burgert vagy valami olyan húst akar grillezni az ember, amihez direkt hő kell. De BBQ-ra ez a reverse flow konstrukció valóban jobbnak tűnik.
A hőmérők nagyon tetszenek, ha esetleg lenne még importálás a tengeren túlról, szívesen betársulnék két ilyen hőmérőre, ezt esetleg privátban megbeszélhetnénk.
Ha elkészül a gép én biztos felutazom hozzátok és megkóstolom, amit kínáltok majd róla!

süllőcske 2014.03.30. 21:03:30

Dunszt Zsolt komámnak van hasonló mozdonya.
Egy ízben halat füstölt itt, Szegeden, egy fesztiválon, ahol csapatával egyéb halételeket is készítettek a szögedieknek.
Gondoltam, beszállok, rögvest fogtam néhány tiszai busát (szabályosan), a filéket bevittem, kerüljenek a többi hal mellé. Volt ott harcsa, ponty, a. hari, egyéb.
A busa, bizony, igen előkelő helyezést kapott, cáfolva a közhiedelmet.
Ez a füstös szörnyeteg hatalmas, igaz, illik a Héraklész méretű Zsoltihoz, aki elmondta, hogy 250 e pénzért készíttette az eszközt.
Másodízben oldalast kóstoltam ennek rácsáról, amit Zsolt narancsos hagymalekvárral lakkozott, saját narancslekvár mártást adott hozzá. Igen jó volt.

csigafrédi 2014.04.02. 14:21:24

Én is egy (pontosan) ilyenen offset RF megépítésén filóztam, de akkora meló lett volna bizonytalan eredménnyel, hogy gondoltam előbb összerakok egy UDS-t. Beleszerettem a hordóba, és teljesen ki is szolgálja a családot, haverokat.
Ezzel együtt nagyon érdekel milyen lesz az építményetek. Nem tudom, hogy mikortól/hogy vagytok nyitva, de feltétlenül követem az oldalt,és alkalomadtán megyünk a családdal egyet kirándulni arrafelé, mondjuk egy burned ends + húzott sertés szendvics menüre :P

Sok sikert, drukkolok nektek!

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.04.02. 18:35:44

@csigafrédi: Örülünk, hogy te is itt vagy, és gratula az UDS-hez. A Facebook oldalunkon elkezdtünk posztolni sütéseket és gépeket az Olvasóktól, nagyon szívesen kitennénk az UDS-edet, roppant kíváncsi vagyok, hogy néz ki.

csigafrédi 2014.04.03. 08:35:03

@Márkaséf: Majd lövök róla pár képet és megosztom a profilotokon. Amúgy ne számítsatok valami nagy vizuális élményre, egy zöld hordó lesz a képen :D

sikegy 2014.04.10. 03:00:26

Üdv mindenkinek, jó kis projekt ez valóban. A reverse flow lemez szerintem mindenképpen profibb, mintha nem lenne :).

A témában ajánlanám DJ BBQ munkásságát (mely sem túl autentikus sem túl kiterjedt :)) viszont elég szórakoztató.

Ezt a videót mindenképp ajánlom a témában:

www.youtube.com/watch?v=kuy1xnp-YBg&list=FLY0aqieA5L0PidAK0Al-Skg

a hülyéskedéstől eltekintve 2.49-nél van egy egész jó grafika egy hasonló offset smokerről.
Azt nem tudom mondjuk hogy az űrtartalom mennyire befolyásolja a végeredményt, ha esetleg van valamilyen szakirodalmatok ezzel kapcsolatban azt szívesen elolvasnám, mert házi kivitelezésnél jó tudni mielőtt egy túl kicsi tartállyal belekezd az ember.

Egyébként én is próbálkozom a BBQ/grillezés témakörében, de próbálom feltalálni azt az eszközt ami mindent tud, grillezni (közvetlenül/közvetetten), kemence helyett (egy pizzát sütni például), tárcsázni vagy akár bogácsozni. Úgy látom ki kell egészítenem egy offset-feltéttel :), mert BBQ-zni én is szertnék viszont nem szeretnék annyi eszközt tárolni / tologatni.

Jelenleg itt tartok, de az oldalát kicsit át kell terveznem :)

plus.google.com/photos/105097885923408204893/albums/6000462378704229041?authkey=CK3fyOno2PLFjAE

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.04.10. 08:07:36

@sikegy: Gratulálok, félelmetesen jól néz ki a szerkezeted!
DJ BBQ-t nem lehet kikerülni, ha az ember a témában böngészik :-) Kb. ezt a reverse flow logikát követjük mi is. A 200l nagytartály + 80l kistartály optimális arány számunkra. (Persze, ez majd akkor nyer megerősítést, ha már muzsikál a gép, közel vagyunk ehhez a pillanathoz.)
Ha precízen akarsz kalkulálni, klikk ide: www.feldoncentral.com/bbqcalculator.html

csigafrédi 2014.04.10. 08:18:38

@sikegy: Az nem semmi masina!!!
Gratulálok, gyönyörű darab!

sikegy 2014.04.11. 14:49:48

@Márkaséf: köszi a linket, tanulmányozni fogom erősen. Az amerikaiak úgy látom mindent kitaláltak már, mi maximum újra-feltalálók lehetünk :).

Térfogatra hasonló az enyém is, 200-250 liter lehet belülről, lehet hogy megpróbálom átszerkeszteni hogy külső tűzteret is rá lehessen akasztani.

A grillemmel most egyenlőre felmérem a piacot, ha keresett akkor lehet hogy gyártani kezdjük a kovács ismerősömmel. Nem láttam hasonlót a környékünkön :).

Speedygonzi 2014.04.28. 19:50:37

Sziasztok.
én egy gömbgrillel nyomom, de sokszor nincs kedvem nekiállni, mert a gyerekek mellett nincs annyi időm hogy folyamatosan stabilizáljam a hőmérsékelet... Tudom a megoldás egy keg lenne de annyi meg nincs rá.
Most jön a kérdés. -kövezzetek meg- egy barátom költözés miatt eladná nem tudom milyen márkájú, 4 égős fedeles gázgrilljét, van vagy 140 kg 50*80-as ráccsal.
Mire lehet szémitani egy ilyennél? lehet ezzekkel lowandslow nyomni, vagy felejtős. tudom hogy igazi tüzzel az igazi, igy viszont szinte minden hétvégén tudnám használni a vasánapi kajához. van egy gázégője is még az olajbansült cuccokat is ki tudnám vinni a házból. vagy csalódott leszek egy gömbgrill után?

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.04.28. 23:23:00

@Speedygonzi: Nehéz okosat mondanom, mert mindenféle faszenes grillen sütöttem már, de gázgrillen soha. A szmókerünk elkészült, erről hamarosan lesz teljes körű poszt. A szmóker fatüzelésű, és nagy élményünk, mennyire más a hús íze végig fatüzeléssel, mint faszénnel. Ehhez képest a gázgrill nekem visszalépés, a faszén és a parázsló fa aromája nálam a BBQ-függőség lényege. Mégis, praktikus okok miatt lehet, hogy jól jársz ezzel a gázgrillel, megvannak a technikák a füstöléshez gázgrillel is, viszont saját tapasztalat híján konkrét tippekkel nem tudok segíteni.

Civil001 2014.07.08. 21:16:15

Sziasztok,
méreteztem magamnak egy kis offszet szmókert, kíváncsi vagyok, szerintetek ez így tudományos számítással működhet? Kicsit nagynak találom a kalkulált szellőző nyílását, ránézne valaki?
[url=http://feldoncentral.com/bbqcalculator.html?cc=20,28,0,0,0,0,8792.00,2930.67&fb=12,16,16,0,0,3072.00,2930.67,104.8&ch=4,153.60,12.23&fi=3,3,0,9.22,1.02&fc=5.60,7.91,24.58]Link to BBQ Pit Calculator[/url]
Elvileg klikkre működnie kell....

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.07.08. 22:57:48

@Civil001: Ha jól látom, 50 cm feletti a sütőtér átmérője, ez nem is olyan kicsi. A szellőző akkor jó, ha szabályozható, így nem baj, ha nagy, teljesen kinyitott állapotban, be lehet csukni félig vagy háromnegyedig, és kész. A miénken pl. kicsit alulméreteztük, így általában mindig full nyitva van, úgy optimális. Ezzel a kalkulátorral igazából nem sokra mentünk, inkább érzésből építettük meg, amikor már megvolt a 2 tartályunk.

Civil001 2014.07.10. 21:41:43

@Márkaséf: Köszönöm szépen, így már rendben lesz!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása