Nyárspolgár BBQ

2014.december.19. Márkaséf

Faszénen sült húsos batyuk (kibinai)

A grillezés és barbecue világának egyik izgalmas perifériája, amikor pizzát, kenyeret vagy süteményeket készítünk el faszéntüzeléses készülékben.

kibinai_01.jpg

A mostani poszt a Nyárspolgár karácsonyi receptje, igazi különlegesség, amit elkészíteni egyáltalán nem bonyolult.

A kibinai (többes szám, egyes számban kibinas, karaim nyelven kibinlar, lengyelül kibinyoroszul: караимские кибинай) az egyik legnépszerűbb gyorsétel Litvániában, különösen Vilnius-ban és környékén. Az alábbi cégér jelentése: "régi kibinai-ozó".

kibinai_04.jpgwww.kibinas.lt

Középkori eredetű és jellegű sütemény, vajas tésztában sült fűszeres hús. Egyszerű, ízes, tartalmas, és nem elhanyagolandó, hogy napokig fogyasztható, ugyanis a húst körülzáró tésztaburok sok száz évvel ezelőtt védőcsomagolási funkciót is ellátott. Vannak, akik a szintén középkori örökséget hordozó Cornish Pasty rokonának tartják, bár összhatásában a kibinai keletiesebb jellegű.

kibinai_12.jpg

A karaimok (magyar szakirodalomban gyakran karaiták) egy török nyelvű, krími eredetű kis népcsoport, akik 600 évvel ezelőtt érkeztek Litvániába. A litván fejedelmi címért folytatott testvérharcok során szokás volt idegen etnikumú testőrséget alkalmazni. Maroknyi karaim (illetve tatár) kisebbség élte túl a Baltikumban az elmúlt hat évszázadot őseik földjétől messze északra, és őrzi a mai napig hagyományait.

A karaimok éppen Trakai-ban, a litván fejedelmek egykori központjában, egy apró szigetekkel teli, bonyolult tórendszer közepén fekvő városkában élnek, Nagy Vytautas várától kőhajításnyira, ami az egyik első számú turistacélpont Litvániában. A karaimok különlegessége, hogy bár nyelvük a krími tatár nyelv közeli rokona, vallásban a muszlim tatároktól eltérően az Ószövetségi alapokra épülő karaita judaizmust követik.

A kibinai a karaimok faházaiból indult el hódító útjára, és vált mára az egész régió egyik kedvenc olcsó és finom éhségűzőjévé. Íme, a Trakai városában található legöregebb kibinai-t sütő vendéglő.

kibinai_02.jpgwww.kibinas.lt

Kis szerencsével ilyen kiszolgálásban is lehet részünk.

kibinai_03.jpgwww.kibinas.lt

Az alábbi valóban autentikus receptet több mint egy évtizede, személyesen Marytė Žukauskienė-től kaptam, a Trakai környéki Lentvaris-ban. Azóta rendületlenül sütöm ezt a csemegét családi összejövetelek, ünnepek alkalmával.

A tészta (10 adag/ 20 db):

  • 700g liszt
  • 200g vaj
  • 2 tojás
  • 150 g tejföl
  • 15-18 g só
  • laza evőkanál cukor

kibinai_07.jpg

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Kb. 5 percig gyúrjuk, de ne gyúrjuk túl, a vaj ne kezdjen olvadni. Két egyforma labdát formázunk belőle, folpakkba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. (Fagyasztható is.)

A kibinai küllemre igencsak hasonlít az Dél-Amerika egyik első számú hétköznapi street food ételéhez, az empanadas-hoz. Viszont van egy óriási technikai különbség: amíg empanadas-ban a hústöltelék előre megfőzött ragu, addig a kibinai tölteléke nyers húsból készül. A sütés során, a tésztaburokban párolódik készre a hústöltelék. Így a két étel a külső hasonlóság ellenére merőben más élményt nyújt.

A karaimok hagyományosan birkahúsból készítik, tömegesen viszont sertéshússal terjedt el Litvániában. Ehhez az ételhez a sertéscomb egyébként ideális, mivel mentes a lapockára, tarjára jellemző inaktól, zsírosabb rétegektől, így a tésztabatyuban 20-25 perc alatt optimális állagúra párolódik. Birkacombból és lapockából sütve jóval jellegzetesebb lesz az íze, vendégváráshoz a sertéscombból készülő populáris verzió kevésbé megosztó.

A töltelék (a fenti tésztaadaghoz):

  • 800 g sertéscomb (borjú, bárány még jobb)
  • 3-4 közepes vöröshagyma
  • só, frissen őrölt bors

kibinai_08.jpg 

A húst 0,5-1 cm-es kockákra vágjuk, a hagymát nagyon finomra. Fontos, hogy a húst késsel kockázzuk, darált húsból, vagy bárddal tatárbifsztekesen összeaprított hússal nem lesz megfelelő a végeredmény. A hús és a hagyma aránya 2:1 legyen. Összekeverjük a húst a hagymával, sózzuk-borozzuk. (Van, aki kevés apróra vágott füstölt szalonnát is tesz bele, bár ez nem tradicionális.) A tésztát sodrófával kinyújtjuk, kb. 2-3 mm-esre, kör alakú formát vágunk ki belőle, rátesszük a húst, és megformázzuk a húsos batyukat. Végül kevés tejjel felvert tojássárgájával beecseteljük.

kibinai_09.jpg

Pizza, kenyér (és kibinai) hatékony megsütésére a kemencéken túl, a barbecue-zásra is alkalmas sütők közül elsősorban a kamado sütők megfelelőek, köszönhetően a kerámiafalból és a pizzakőből áradó egyenletes, intenzív hőnek. 

Itt jegyezzük meg, hogy ezt a receptet természetesen sima konyhai sütőben is véghezvihetjük, ez esetben 200°C-on 20-25 percig sütjük a kibinai-t. A faszéntüzelésű kamadóban, amiben most sült, a 200°C-ot mutató dómhőmérő nem volt elegendő, a szellőzők nyitásával jobban felfűtöttük a készséget, és 250°C-os dómhőmérsékleten sültek meg a húsos táskák, jó 25 perc alatt. Célszerű sütőpapírt helyezni a sütőkőre.

kibinai_10.jpg

A kibinai külsején is látszik, mikor készült el, egyenletes aranysárga pír és a húsos batyukból felcsapó hagymás húsillat ennek a legbiztosabb jele.

kibinai_11.jpg

A receptet összefoglalja az alábbi videó, ahol nagyon szépen készítik el a kibinai-t.

A tészta kívül ropogós, belül a frissen sült gazdag, hagymás húslé puhára áztatja, varázslatos. Az, hogy faszénparázs felett sült, ad még neki egy plusz ízréteget. Hidegen is élvezetes fogyasztani, újramelegíteni pedig leghatékonyabban mintegy 30-40 másodperces mikrózással lehet.

kibinai_06.jpg

Akinek van ideje és kedve sütni az ünnepek alatt, annak szívesen ajánljuk e recept kipróbálását. Garantált vele az osztatlan siker, a legjobb vendégváró falat vagy sörkorcsolya!

 

Címkék: litván receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr636996085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xlsxls. 2014.12.19. 19:06:52

Jól néz ki, ki is fogom próbálni. Mennyi hús kell ehhez az adaghoz? Semmi más fűszer, csak só és bors?

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.12.19. 22:09:02

@xlsxls.: Hoppá, ez kimaradt, frissítettem is a posztot. Só és frissen őrölt feketebors, szigorúan csak ennyi, ez egy tradicionális, puritán recept. Nagyon jól működik!

Bony 2015.01.02. 00:43:40

Egyszeru,megis nagyszerű! Ilyen receptek még jöhetnenek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása