Nyárspolgár BBQ

2015.január.06. Márkaséf

Chipotle BBQ-szószhoz

Felmerülhet a kérdés, hogy egy olyan időigényes és eredeti ételkészítési tevékenység mellett, mint a barbecue, belefér-e kereskedelmi forgalomban kapható késztermékeket, szószokat használni a sütéshez.

chipotle_01.jpg

Véleményem szerint nagyon is helyénvaló. Teljesen egyértelmű, hogy egy házi készítésű szósz vagy fűszerkeverék értékesebb, sok esetben egészségesebb, mint bármilyen késztermék. Csakhogy a legtöbb szósz esetén egyszerűen nincsen viszonyítási alapunk.

Egy előzetes autentikus tapasztalat, kóstolási élmény nélkül elsőre, receptből, otthon elkészített barbecue szósz, satay pác, tikka masala mártás, piri-piri marinád, stb. lehet, hogy nagyon finom lesz, viszont nincs mihez viszonyítanunk.

Hasonló a helyzet a rubokkal. Magunk is próbálkozunk fűszerkeverék előállításával, szakemberekkel (Fűszerész), és tapasztalunk is fejlődést, mégis, az eddigi legjobb rub, amit kóstoltunk, egy meglehetősen drága amerikai profi, dobozos BBQ-fűszerkeverék volt. Ezért is gondolom azt, hogy jó minőségű késztermékeket érdemes próbálgatni, és így ismereteket szerezni ízekről, stílusokról.

A barbecue szószok bizonyos irányzatában a chipotle (füstölt jalapeño) kulcsfontosságú alapanyag. A fafüstön szárított paprikát meggrillezik, majd felfőzik, kimagozzák, átpasszírozzák, így keletkezik a chipotle-püré, a szósz egyik báziseleme. Ennek elkészítéséről is fogunk írni, azonban belépő szintnek remek alternatíva a La Costeña chipotle konzerv.

chipotle_02.jpg

A La Costeña tipikus mexikói alapanyagokat készít, egy cseh cég a forgalmazójuk Európában, különféle termékeik könnyen beszerezhetők.

A füstölt, de ez esetben nem szárított kis chipotlék adobo-szószban (chipotles en adobo) ázva kaphatók. Az adobo egy közép-amerikai alapmártás, gyakran pácként is alkalmazva. Fő alapanyaga valamilyen paprikaféle, hagymával, fokhagymával, paradicsommal, kevés ecettel, barnacukorral, fűszerekkel (római kömény, fahéj, mexikói oregánó, stb.)

Ami ebben a termékben jó, hogy segít orientálni az ízlelőbimbóinkat későbbiekben elkészítendő mártások tekintetében. Nyugat-texasi BBQ-szószokhoz, tejano szószhoz elsőrangú komponens, friss alapanyagokkal kombinálva.

brisket_tejano_15.jpg

Kísérletezéshez, felfedezéshez bátran ajánljuk!

 

Címkék: fűszerek szószok

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr667046269

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fontos felfedezés a szalonnarajongók számára! 2015.01.06. 09:24:30

Elég nagy szalonnarajongó vagyok, főleg a jó abált csécsi olyan, amit, ha meglátok a hentesnél és frissnek tűnik, akkor nehezen tudok ellenállni. Viszont szalonnához hagyma is kell, az meg nem túl környezetbarát. Ma reggel viszont végre felfedezte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása