Nyárspolgár BBQ

2017.december.16. Márkaséf

Gyöngyösi nehéztüzérség

A Nyárspolgár BBQ blog számunkra talán legnagyobb hozadéka (egyúttal folyamatos tartalomfejlesztésének első számú korlátja) a BBQ Pit Box® szmókerek megszületése volt. Immár harmadik esztendeje dolgozunk nehézsúlyú sütőink fejlesztésén és kivitelezésén, amely mára mindennapi munkánk legmeghatározóbb részévé, első számú küldetésünkké vált.bbq_pit_box_sztori_01.jpg

Az ősz folyamán Hartyányi Norbert fotográfus járt a Pit Box szmókerek gyöngyösi gyártóüzemében, ahol egy különleges hangulatú fotósorozatot készített a sütők építésén dolgozó kiváló szakembergárdáról.

528x200_badge_10.jpg

2014 év végén vezérelte a jó sors a Nyárspolgár BBQ-t Bence József és fiai, Róbert és Dániel családi gyártóüzemébe, Gyöngyösre. Itt a Bence család műszaki, mérnöki tudása, és a hőmenedzsmentben szerzett több évtizedes tapasztalata találkozott a Nyárspolgár vendéglátós ismereteivel, nyughatatlan sütésvágyával, BBQ-innovációs gondolataival, különleges szinergiát teremtve. Így az először csak magáncélú sütőfejlesztés és gyártás hamarosan közös szenvedéllyé és vállalkozássá fejlődött. 

bbq_pit_box_sztori_22.jpg

A gyöngyösi gyártóüzem hamisítatlan hazai kisvállalkozás, amely mindennap felveszi a harcot a magyar valóság összes nehézségével. Vezetőjük, a családfő Bence József mérnök a 80-as évek elejétől fogva önálló vállalkozó, a csapat tapasztalt tagjainak átlagéletkora negyven év felett van. A géppark jelentős része elöregedett, hiszen sok évtizede termelnek a mindennapi gyártás során. 

bbq_pit_box_sztori_23.jpg

Ez a nagyszerű üzem egy történelmi zárvány, a múlt egy pislákoló, mégis élettel teli fénysugara. A totális robottechnika hajnalán, amikor az emberi munkaerő már Kínában is jócskán megdrágult, ezekben a napokban egy magyar szakmunkásokból álló gárda olyan sütőket épít, amelyek a  barbecue-zás világában osztatlan elismerést aratnak.
bbq_pit_box_sztori_09.jpg

Mint mindenhol, ahol értékteremtés megy végbe, itt is a legfontosabb sikerfaktor az emberi tényező. A még tradicionális fémipari képzésben felnőtt, sütőépítő szakmunkásgárda Gyöngyösről, Adácsról, és további hevesi falvakból érkezik minden hajnalban az üzembe, ahol mára az egyik vezető termékké a Pit Box szmókerek nőtték ki magukat (különféle kazánok, és jelentős mennyiségű ipari alkatrész-gyártás mellett). 

bbq_pit_box_sztori_16.jpg

Az Észak-Magyarország elnevezéssel illetett régió (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád) az Európai Unió 10 legelmaradottabb régiója egyikének minősül. Az olcsó munkaerő reményében építettek itt ezerfős gyárakat világcégek, akik a magyar kisvállalkozásokénál lényegesen kedvezőbb adózási feltételek ellett az utolsó morzsáig felszippantják az életképes munkaerőt. Ezen piaci környezetben él túl és fejlődik a Pit Box gyöngyösi üzeme.

bbq_pit_box_sztori_08.jpg

A BBQ Pit Box szekrényszmókerek professzionális barbecue-sütők, vendéglátásba és privát felhasználáshoz egyaránt. Magas minőségű, komoly anyagtartalmú, rendkívül precíz faszén- és fatüzeléses konstrukciók. Nagyszámú, profi barbecue-sok által üzemelt BBQ Pit Box® található meg Európában és a tengerentúlon is.

bbq_pit_box_sztori_11.jpgLászló, BBQ Pit Box®

A sütőfejlesztés ugyanúgy lassú folyamat, mint maga a barbecue-zás. A sütőtervezések, új modellek építése során a fejlődést nem napokban, hetekben mérjük, hanem szezonokban. Jellemzően egy adott típusnak a harmadik verziója az, amikorra igazán összeáll a konstrukció, és a sütők finomrészletei is stimmelnek. A prototípusok általában még nem tökéletesek, és más sütőgyártóknál, nagy márkáknál is megfigyelhető a különféle sütők folyamatos kisebb változtatása, finomhangolása – többek között a folyamatos felhasználó visszacsatolásokból építkezve.

bbq_pit_box_sztori_10.jpgLászló, BBQ Pit Box®

A sütőfejlesztés során a prototípusok sok-sok órát üzemelnek, mielőtt hivatalosan is bekerülnek a szortimentbe. Ennek jellemző folyamata:

  • A sütők üres tesztelése, hőáramlás megfigyelés, füstgázok mérése és elemzése, felületi hőmérsékletek mérése.
  • A sütők optimális terhelése, a sütőtér különböző régióinak hőmérsékletei, hőáramlás-elemzés.
  • A sütők túlterhelése, különféle stressztesztek.
  • Próbasütések, különféle húsokkal, nagy számú sütési órákkal.
  • A prototípusok kiadása tesztelésre profi felhasználóknak.

bbq_pit_box_sztori_12.jpgJános, BBQ Pit Box®

Csak olyan Pit Box sütők kerülnek hivatalosan forgalomba, amelyek a fenti folyamaton sikeresen átestek, és a tesztfolyamat során keletkezett eredmények alapján megtörtént a finomhangolásuk (esetlegesen konstrukciós változtatásokon mentek keresztül).

_22b7951.jpg

A több éven át gyűjtött, sok száz üzemórás visszajelzéseknek köszönhetően, a faszenes szekrényszmókereink kifejezetten érett termékek, megbízhatóságuk kimagasló. Továbbá, ezek a sütőink az európai uniós szabványkövetelmények alapján, független kutatóintézet által bevizsgált és hitelesített termékek. Értékesítésük, beüzemelésük személyre szabott szaktanácsadással történik. Ennek a munkának vezetője Adorjányi Máriusz, a Nyárspolgár blog szerkesztője.

_22b7891.jpgMáriusz, termékfejlesztő, BBQ Pit Box®

A BBQ Pit Box jelenlegi termékvonalai:

  • Oldalsó égésterű faszéntüzeléses szekrényszmókerek (GF vonal)
  • Alsó égésterű, ellenáramú faszéntüzeléses szekrényszmókerek (BFB-RF vonal)
  • Teljes szigetelésű, fatüzeléses ofszet szmókerek (WF-OS vonal)
  • Friss faparázzsal üzemeltetett, egész sertés sütők (WH vonal)
  • A japán yakitori iskola által inspirált grillsütők (Y-sorozat)

bbq_pit_box_sztori_13.jpgEmil, BBQ Pit Box®

A szekrényszmóker mint kategória, természetesen nem a mi találmányunk, az USA-ban már közel tíz éve felbukkant ez a típusú BBQ-szmóker, és legalább egy tucat gyártó dolgozik ott igen magas színvonalon. A Pit Box szmókerekben viszont egy sor saját, innovatív konstrukcionális megoldás található, amelyek által kifejezetten egyedi sütőként aposztrofálható a szekrényszmókerek világpiacán.


bbq_pit_box_sztori_14.jpgLászló, BBQ Pit Box®

A Pit Box fejlesztése során volt alkalmunk több, nagynevű amerikai brand sütőit kipróbálni, tesztelni Gyöngyösön, és nyugodt szívvel jelenthetjük ki: az amerikai szekrényszmókerek anyagtartalmukban jellemzően elmaradnak a Pit Boxétól. Ennek részben praktikumbeli okai vannak, hiszen a vékonyabb falú sütők könnyebben szállíthatóak, de kétségtelen az is, hogy a Pit Box félelmetes stabilitásának egyik oka a sok száz kilós súly.

 bbq_pit_box_sztori_15.jpgAttila, BBQ Pit Box®

A Gyöngyösön gyártott Pit Box sütők immár Európa több országban dolgoznak (Olaszország, Németország, Románia, Dánia), és nem egy példány a világ egészen távoli pontjaira is eljutott már, úgymint Costa Rica, Kanada. 

 bbq_pit_box_sztori_17.jpgMihály, BBQ Pit Box®

Stratégiai partnerünk a ProQ® márka is, ők 2015-ben figyeltek fel a Pit Box sütőkre, és licencszerű együttműködésben saját márkájukra adaptálhatták a Pit Box által kifejlesztett konstrukciót. Így a Pit Boxtól eltérő design-ban, de azzal megegyező konstrukciós tulajdonságokkal ProQ márkanév alatt is készülnek szekrényszmókerek Gyöngyösön. Ezek jellemzően olyan piacokon kerülnek értékesítésre a ProQ által, amelyek távolabb vannak Magyarországtól (Egyesült Királyság, Skandinávia, Ausztrália, Új-Zéland).

bbq_pit_box_sztori_18.jpgAttila, BBQ Pit Box®

A barbecue és a szabadtéri sütések egyéb irányzatai korunk rock 'n' rolljává váltak. Ezért sütőink folyamatos finomhangolása, fejlesztése, valamint az új sütőtípusokon való gondolkodás ennek a munkának a természetes velejárója. 

 bbq_pit_box_sztori_20.jpgMátyás, BBQ Pit Box®

Ezen termékek sajátossága a rengeteg kézi munka, hegesztési és egyéb fémmegmunkálási művelet. Ennek köszönhetően automatizált gyártásuk, sorozattermékké válásuk gyakorlatilag lehetetlen.

bbq_pit_box_sztori_19.jpgRóbert, gyártásvezető, BBQ Pit Box®

Minden egyes legyártott sütőnek lelke és egyénisége van, egyedi és megismételhetetlen produktumok.

bbq_pit_box_sztori_21.jpgDániel, termékfejlesztő & gyártásvezető, BBQ Pit Box®

A közös munka harmadik évfordulójára készült el a Team Nyárspolgár BBQ versenycsapat 'special edition' sütője, amelyben az elmúlt évek összes tapasztalatát besűrítettük. A Pit Box szmókereknek eleve van egyfajta kelet-európai bájuk, anyagtartalmukban szinte "túltolt", minden porcikájukban nehézsúlyú szerkezetek. Ennél a sütőnél extraként megjelent még a terepfutómű, 40 cm átmérőjű, csúcsminőségű kerekekkel.
bbq_pit_box_sztori_02.jpg

A verseny-barbecue-zásban kiemelten fontos a maximálisan megbízható hőáramlás és hőstabilitás. Egyre több európai KCBS-versenyen szereznek olyanok trófeát, akik a BBQ Pit Box-szal szállnak be a viadalba. Jellemző ezekre a sütőkre, hogy különösen a 6+ órás időtartamú sütéseknél hagyják állva a mezőnyt.
bbq_pit_box_sztori_03.jpg

A Team Nyárspolgár 2017 őszén Ljubljanában első helyet szerzett a Slovenian Barbecue Open-en, Brisket (marhaszegy) kategóriában, a lenti szmókerben sütve, a KCBS (Kansas City Barbeque Society) rendszerében megrendezett nemzetközi versenyen.
bbq_pit_box_sztori_04.jpg

Minden egyes sütőn olvasható a felségjelzés: Made in Hungary.
bbq_pit_box_sztori_06.jpg

A BBQ Pit Box szmókerek története egy kisléptékű, de igencsak fontos magyar siker, nekünk pedig szép lassan életünk, mindennapjaink legfontosabb tevékenységévé nőtte ki magát.

bbq_pit_box_sztori_07.jpg

Köszönjük a teljes csapatnak az egész évi odaadó teljesítményt, Hartyányi Norbertnek pedig a fantasztikus képeket! 2018-ban teljes lendülettel folytatjuk a munkát, több újabb termékfejlesztéssel is előrukkolva.

 

Címkék: Gyöngyös emberek helyszínek szekrényszmóker BBQ Pit Box Y-sorozat ProQ

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr6013068658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.12.17. 05:25:35

Az külön tetszik, hogy a nyers valóságban mutatjátok meg a szakikat és nem öltönyös menedzserek vigyorognak a fotókon.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2017.12.17. 08:18:28

Egyetlen dolog hiányzik a képekről, ami fontos lenne.. A HÚS.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.12.17. 09:33:08

A hús nélkül tényleg száraz kicsit a poszt, de a képek cserébe atomjók!

KissGecihuszár 2017.12.17. 09:46:19

Nem vagyok egyedül a gondolattal, ha kijelentem, hogy melegséggel tölti el a zembert, ha a Made In Hungary feliratot látja, ugyanis -köszönhetően az elmúlt 28 "rendszerváltó" év gazdaság és társadalompolitikából segghülye kormányainak, mára gyakorlatilag alig maradt ilyen és ehhez hasonló "echte" Magyar KKV, hazai tulajdonú LC-t pedig nagyítóval kell keresni, mert azoknak aztán abszolút nem volt esélye keletkezni. Tegyük a szívünkre a kezünk, nem sokan vállalnánk a napi 8, (nota bene; 10) órás műszakokat ilyen körülmények közt, mert 1 ilyen üzemben való több éven, horribile dictu; évtizeden át tartó melóvégzés nincs jótékony hatással az ember egészségére, ami az egyes dolgozók közeli portréin egyértelműen meglátszik. Abban egész biztosak lehetünk, hogy az ilyen berendezéseket gyártó vállalatok a nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban nem ilyen körülmények közt tevékenykedenek, mert amennyiben egy cég sikeres, ergo dübörög, nos akkor van elegendő tőke, banki hitel, vannak rövid, közép, illetve hosszú távú tervek, melyek alapján lehet fejleszteni, beruházni, korszerűsíteni. Csakhát valamiért nálunk az elmúlt 25 "kapitalista" év egyike sem volt olyan ,hogy 1-1 ilyen és ehhez hasonló hazai KKV fel mert volna venni mondjuk 50-100 millás hitelt, esetleg pályázhatott volna, melyből fejleszthetett, beruházhatott volna. Én csak azt kívánhatom, hogy legyen végre egy élhetőbb Hazánk, olyan ahol az ilyen kaliberű cégek vezetői bátran belevághassanak fejlesztésekbe, korszerűsítésekbe, mert annak lesz az eredménye a hozzú távon megbízható, minőségi , tehát exportképes termék, mely a világ minden táján eladható, így teremtve egy stabil, kiszámítható mikrokörnyezetet az egyes szereplők esetében, végső fokon az egész ország részére, tehát makró szinten jólétet, stabilitást, kiszámíthatóságot. Ez ennyire egyszerű, nem kell ezen a dolgon sokáig töprengeni!

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2017.12.17. 10:00:24

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: @Before: Ez a poszt kizárólag a Pit Box mögötti emberi tényezőről szól. Az összes többi posztunk, videónk gázol a húsban, tocsog a szaftban, ez az egy szándékosan nem.

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2017.12.17. 10:01:29

@KissGecihuszár: Köszönjük, ez a poszt szóról-szóra ezt szerette volna átadni.

nemecsekerno_007 2017.12.17. 11:16:13

Respect és további sok sikert nekik!
Jó látni ilyet.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2017.12.19. 00:38:42

@Márkaséf: Én most először jártam az oldalon és először "találkoztam" a PitBox cuccaival. Ergo, nekem hiányzott a "végeredmény". Marketing szempontból hibás döntés :) De majd rákeresek a cuccokra. Ha nem válaszoltál volna nem keresném.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása