Nyárspolgár BBQ rub fejlesztés
A BBQ-ruboknak van egyfajta misztériuma, soktényezős, hogy mitől működnek jól, és hogyan tudunk eljutni egy stabil és harmonikus barbecue fűszerkeverékig.
Az általános elveket már megírtuk alapposztunkban, most jöjjön a mi saját esettanulmányunk, amely az elmúlt egy év tapasztalatait foglalja össze.
A barbecue-ra is igaz, ami a főzésre általában, vagy az élet bármely területére: a kezdeti sikerélmények gyors szárnyalást hozhatnak, azonban ahogy alámerülünk a műfajban, úgy gyarapodnak a kérdőjelek, és válhatunk bizonytalanná egyes elemeket illetően. Az egyetlen megoldás az önbizalom növelésére: a rendszeres, kitartó gyakorlás, és a fejlődés következetes célkitűzése.
Ahogy az oldalas és a csirke viszonylag gyorsan kínál látványos sikerélményeket, úgy a marhaszegy és a cafatos sertéslapocka minden egyes sütésnél kihívást jelent. Ugyanígy, egy könnyű, egyszerű, friss házi paradicsomszósz elsőrangú kísérője lehet a húsoknak, viszont a rubok kikeverése, a velük való folyamatos kísérletezés, majd egy stabil rubig való eljutás egy lényegesen hosszabb tanulóút bejárását igényli.
Jó egy éve kezdtünk el kísérletezni a Fűszerész csapatával, azzal a céllal, hogy eljussunk néhány jól kidolgozott barbecue fűszerkeverékig, amelyet a hazai BBQ-közösség is szívesen használna, akár rendszeresen. Hosszú és nehézkes folyamat volt, ahol a fejlődés csak kis lépésekben volt érezhető. Jó példa erre, hogy menet közben megállapítottuk: az eddigi legjobb rub, amit kóstoltunk, egy meglehetősen drága amerikai profi, dobozos BBQ-fűszerkeverék volt. Érdemes hozzátenni: az amerikai rubok többsége nátrium-glutamáttal éri el a fokozott ízhatást. A Nyárspolgár BBQ rubjai viszont mentesek bármiféle adalékanyagtól! Igyekeztünk magasra tenni a lécet, és már egészen közel jutottunk néhány kiforrott megoldásig.
Az út folyamán szerzett saját tapasztalatok alapján, a jó BBQ-fűszerkeverék sikere az alábbi tényezőkön múlik:
- A só aránya a végeredményben. A rub küldetése a sózás is, mindezt harmóniában kell megtennie, a többi fűszernek is teret engedve. Egyszerű példa, hogy míg a klasszikus texasi só-bors arány 1:1, nálunk viszont a 1½:1 arány jobban bevált.
- A cukor aránya a végeredményben. Sok fűszerkeverékbe nem is szükséges a cukor, a klasszikus BBQ-iskolában azonban használják, jellegzetesen ízesít, és támogatja a crust/ bark (vagyis ropogós fűszerkéreg) kialakulását. A rub édességét is kordában kell tartani, de az édes komponens érezhetősége is cél.
- A fűszerkeverék szemcsenagysága. Keverékeink komponenseit egész fűszerek őrlése útján nyertük. Tegzes Dani, a Fűszerész vezetője rengeteg kört futott azzal, mit, milyen masinával, milyen finomságúra őröljön, és mindehhez milyen szemcsenagyságú cukor és só párosítása működik.
- A felhasznált só, cukor és alapfűszerek minősége. A keverékek kidolgozása során is kiderült, a jó minőségű alapanyagok megmutatkoznak a végeredményben. Itt a legfelső határ a csillagos ég (lásd. pl. a Tasmán bors a Fűszerész kínálatában), viszont egy kész verziónak, amennyiben piacra kerül, reális árkategóriában kell majd maradnia.
- Ötlet. Jó ötlet, kreatív meglátások nélkül nincs kiemelkedő fűszerkeverék. Egy-egy meglepő komponens – még ha kis mértékben szerepel is az egészben – adhatja meg a rub egyedi jellegét, stílusát. Ez a legszebb, alkotói része a BBQ-fűszerkeverékek létrehozásának.
- Harmónia. Hiába tűnik jónak az ötlet, ha nem.működik harmonikusan. Tipikus hiba egy rub esetében, ha egy komponens feltűnően érezhető, úgymond kilóg az egészből. A végeredménynek homogén módon kell hatnia, ettől lesz harmonikus.
- Próbasütések és finomhangolás. Nem lehet elégszer próbasütni, minden alkalommal más és más nüánszra figyelhetünk fel. Ezekből le kell vonni a megfelelő következtetéseket, és folytatni a szükséges finomhangolást.
Mára jutottunk el oda, hogy három stabil keverékkel rendelkezünk. Ezek az alábbiak:
- Francia stílusú/ sertéshez, szárnyashoz
- Texasi stílusú, kávéval/ marhához, sertéshez
- BBQ Joker/ bármilyen húsféléhez
Az első egy világos rub, míg a másik kettő klasszikus, sötétpiros színű. További részleteket egyelőre nem árulnánk el, azonban nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit szól ezekhez a rubokhoz a Nyárspolgár olvasótábora!
Mivel 2015-ben fő célkitűzésünk, hogy a Nyárspolgár dolgait interaktív módon juttassuk el az érdeklődőknek, a rub-alkotási folyamatba is szeretnénk bevonni Benneteket. Ezért péntektől (január 30.) a Fűszerész Károly körúti üzletében elhelyezünk 50 csomagot, benne 3-3 egyenként 100 grammos tasakkal a fenti fűszerkeverékekből, valamint 1-1 rövid kérdőívet.
Akit érdekel ez a lehetőség (és rendelkezik már némi barbecue-zási tapasztalattal!), kérjük, írjon nekünk a nyarspolgar.bbq@gmail.com email-címre. Az első 50 jelentkezőt regisztráljuk, és név szerint tesszük félre nekik a rubokat.
- A budapesti jelentkezőket kérjük, fáradjanak be a boltba, és vegyék át személyesen a csomagot.
- A vidéki jelentkezőknek futárral küldenénk el a fűszereket. Ez esetben a futárköltség átvállalását kérjük a jelentkezők részéről. Ennek összege: 1200 Ft.
Természetesen aki budapestiként igényli a kiszállítást, annak is kiküldjük. Ezzel együtt, érdemes beugrani a Fűszerészhez, gyönyörű a bolt és a választék is.
Amit szeretnénk kérni azoktól, akik benne vannak az együttműködésben, közös termékfejlesztésben:
- Lehetőleg jövő hét végéig (február 6.) vegyétek át a csomagot.
- A következő hetek folyamán használjátok el fűszerkeverékeinket, süssetek velük a füstön sütés lassú tűzön technikájával, vagyis barbecue üzemmódban, hosszú órákon át, stabilan alacsony hőmérsékleten.
- A mellékelt kérdőív február 23-ig történő kitöltésével segítsetek minket abban, hogy szükség esetén finom-hangolhassuk a fűszerkeverékeket, és eljussunk a végleges verziókig.
Aki jelentkezik, azt rövid időn belül értesítjük arról, hogy bekerült az első ötvenbe. Emailben egyeztetjük az átvétel módját, valamint azt, hogy emailben vagy postai úton történjen a kitöltött kérdőív visszaküldése.
Időközben (február 3-ika) a jelentkezés lezárult! Jóval ötven felett jöttetek össze, aki eddig regisztrált, biztosan kap fűszerkeveréket, viszont innentől már nem tudunk új regisztrációt fogadni.
A véglegesített verziókon természetesen feltüntetjük majd az összetevőket részletesen, de ebben a tesztlépésben ezt még nem tennénk meg, hogy ne befolyásolja az ízleléseteket, értékeléseteket.
Előre is köszönjük mindenkinek, aki vállalja a közreműködést, nagy segítség ez nekünk rub-felfedező utunkon! Az eredményekről, és a végleges fűszerkeverékekről részletesen fogunk tudósítani a blogon, március elején.
Címkék: fűszerek szószok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Balambér 2015.01.29. 10:21:03
Természetesen benne vagyok és jelentkezem.
Minthogy mifelénk nem nagyon lehet off-szezonban normális minőségű tüzelőanyaghoz jutni, a fészerbe raktároztam tél elején kb. 60-70 kilót, még van belőle 10-12.
Most hétvégén pl. beef jerky lesz on the menu a SuperBowl-ra való tekintettel.
De úgy látom a következő hetekre is biztosítva vagyon a sütögetés akkor. :)
A részleteket egyeztetendő jelentkezem mailben estefelé.
xlsxls 2015.03.18. 08:09:27
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2015.03.18. 09:57:19
Hajószakács 2017.01.27. 17:35:15
Rendszeresen nézem a rövid filmeket erröl a módszerről és az US-ből is jók a versenyekről szóló videók.Remélem sokan hodolnak majd ennek a modszernek is.Az USA-ba turázva megdöbbentett az a nagyfokú kiépítetség ahogy a grill és BBQ kultusz kiszolgálása megtörténik.Minden benzinkutnál hozzájutsz a szükséges eszközökhöz és a parkolókban,parkokban ott találod az asztalok mellet a lemezgrill alapot legalább egy ráccsal.SENKI nem viszi el teszi tönkre!!