Nyárspolgár BBQ

2019.november.03.

Közép-ázsiai piláfünnep

A plov (piláf, avagy húsos rizs) a közép-ázsiai konyha kultikus étele egy összetett, sok technológiai és alapanyagbeli különlegességet felvonultató emblematikus fogás, amely Üzbegisztánban és a régió további országaiban is a nemzeti identitás elválaszthatatlan része. Ennek egyik leglényegesebb eleme, hogy ezt hagyományosan közösségben, közösségnek készítik: család, barátok, kollektívák összejönnek, és együtt ünnepelnek a plov körül.

kenyer.jpg

Nem mellesleg a plov nagy tömegben készítve finomabb is. Azt mondják, hogy itt a belépőszintet a 100 adag jelenti. Ezért október 12-én Tahitótfaluban, az Őrház Chill&BBQ-ban ezt jóval meghaladva, 180 adagos piláfot főztünk a Plov Napon. 

Tovább ››

 

2019.október.23.

Az első magyar csapat a BBQ-világbajnokságon

A hétvégén tartják a Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue-t (október 26-27.), a BBQ-versenyek csúcstalálkozóját, amelyen idén két magyar csapatnak is szoríthatunk. A BBQ SunCity Szeged négyszeres Grand Championként és a tavalyi hazai KCBS-verseny legjobbjaként utazott ki az az Egyesült Államokbeli Lynchburg-be, míg az erdélyi Food'Venture Romániát képviseli egy ötfős vegyes csapattal. 

dsc05562.jpg

A Jacken mindemellett nem most vesz részt először magyar csapat, hiszen tavaly októberben a KGB - Katka Gergő Barbecue-nak szurkolhattunk, akik tisztességgel helyt is álltak első magyar csapatként! Bemutatjuk, hogyan is debütáltak ők a Jacken.

Tovább ››

 

Címkék: Jack KGB emberek helyszínek BBQ Pit Box KCBS World Championship BBQ SunCity

2019.október.17.

Lógatva sült kacsacsászár

A Nyárspolgár BBQ idén nyáron Üzbegisztánban járt szakmai körutazáson a hasonló gasztronómiai elkötelezettséget mutató Őrház Chill & BBQ és a Chefparade cooking school / főzőiskola tagjaival együtt, hogy felfedezzük a Közép-Ázsia franciáinak tartott nemzet kulináris világát. Az út során nyert élményekből tartottunk aztán egy szakmai kurzust október elején, ahol több irányból is bemutattuk az üzbég konyhát, és megpróbáltuk hazai viszonyok közé adaptálni a legjellegzetesebb ételeit, ízkombinációit. 

kacsacsaszar_00.jpg

Az üzbég konyha egyik igen erős pillére a nyárson sütés. Rengeteg inspirációt kaptunk e területen is, olyannyira, hogy egy helyi technikából kiindulva létrehoztunk egy saját nyárskreációt: a kacsacsászárt (duck 'belly').

Tovább ››

 

Címkék: kacsa üzbegisztán plov BBQ Pit Box D-Oven

2019.október.11.

A második hazai KCBS BBQ-verseny krónikája

A tavalyi évben a hazai verseny-BBQ szféra komoly fejlődésen ment keresztül. Sok új csapat lépett be a versenyzés világába, több magyar versenybíró szerzett értékes nemzetközi rutint. A velencei KGB részt vett a Jack Daniel's BBQ-Világbajnokságon, a BBQ SunCity Szeged pedig megkezdte menetelését az európai ranglista élmezőnye felé. 

tallya-bbq2018_054_fb.jpg

A 2018-as versenyszezon csúcspontja magyar szemszögből az októberi 2.Tállya BBQ Verseny & Fesztivál volt. Így látták a versenyt a hazai csapatok legjobbjai, a legtöbbet látott magyar versenybíró és Richard Wagers (IQ BBQ, Hollandia), aki tavaly Európában a harmadik legjobb volt, idén pedig vezeti a kontinens ranglistáját.

Tovább ››

 

Címkék: verseny bbq kcbs bbq-verseny

2019.szeptember.30.

Tiszteletet a rizses húsnak!

Magyarországon teljes zavar van a fejekben, a rizibizitől kezdve a ludaskásáig ma már egyre több ételt rizottónak neveznek, pedig létezik a rizses ételeknek egy másik nagy családja is, a piláf, amely körül például Üzbegisztánban valóságos kultusz alakult ki. Igaz, én sem gondoltam volna, hogy a plov ennyire összetett és kiegyensúlyozott lehet, mint amit Solymáron egy plovspecialistától kóstolhattam.

plov1.jpg

Horváth Balázs állandó szerzőnk (újságíró, KCBS-Versenybíró) cikke. A fotók nagy többségét Hartyányi Norbert és Adorjányi Máriusz készítette.

Tovább ››

 

Címkék: kacsa birka üzbegisztán rizs juh technikák üzbég plov kozon

2018.december.24.

Szép Karácsonyt!

karacsony_bbq-exp_2018_web.jpg

 

2018.október.09.

Az első hazai KCBS BBQ-verseny krónikája

2017-ben került megrendezésre először a Tállya BBQ verseny a KCBS (Kansas City Barbeque Society) égisze alatt. A versenyen 40 csapat vett részt 11 országból, fantasztikus atmoszférában. Az I. Tállya BBQ osztatlan sikert aratott az európai barbecue-s berkekben, így büszkén mondhatjuk, hogy Magyarország és Tállya az európai barbecue-zás fontos, meghatározó részévé vált.

tallya_02.jpg

Az első hazai versenyen összegyűlt szinte a teljes magyar BBQ-közösség, itt jártak Európa sztárcsapatai és megvillantak a legjobb hazai versenyzők is – így nőtt ki Magyarországon a BBQ műfajának harmadik ága, a versenybarbecue. Néhány nappal a II. Tállya BBQ KCBS-Verseny & Fesztivál előtt következzen egy kis visszatekintés a 2017-es októberi eseményekre.

Horváth Balázs vendégszerzőnk (újságíró, KCBS-Versenybíró) cikke. A fotók nagy többségét Hartyányi Norbert készítette.

Tovább ››

 

Címkék: verseny Tállya emberek helyszínek KCBS

2018.október.07.

Magyar verseny-BBQ csapatok Európában

Az elmúlt időszakban a magyar barbecue sikeresen bekapcsolódott az európai barbecue-zás vérkeringésébe, többek között a KCBS (Kansas City Barbeque Society) égisze alatt rendezett európai versenysorozatban is.

bbq-tallya-okt_0596.jpg

A barbecue-versenyeken megfigyelhető, hogy a résztvevő csapatok alapvetően három archetípust képviselnek:

  • Kevésbé eredményközpontúak: Csapatok, akik jellemzően helyi gárdák, és évente egyszer-kétszer, a hozzájuk legközelebbi versenyhelyszínen állnak rajthoz.
  • Közepesen eredményközpontúak: Csapatok, akik elsősorban a márkajelenlét miatt jönnek (éttermek, grillsütő-márkák, fűszermárkák, stb. csapatai).
  • Kifejezetten eredményközpontúak: Csapatok, akik nyerni akarnak, évente minél több alkalommal versenyeznek, és komoly energiákat mozgósítanak a sikerekért.

A két legutóbbi szezon során több magyar csapat is sokat fejlődött, és a fentiek közül leginkább a harmadik típusba sorolhatók.

Horváth Balázs vendégszerzőnk (újságíró, KCBS-Versenybíró) cikke. 

Tovább ››

 

Címkék: verseny Tállya emberek helyszínek KCBS

2018.október.03.

Bevezetés a verseny-barbecue-zásba

Az otthoni, civil/ hobbi-barbecue, valamint a hivatásos, vendéglátós barbecue-zás mellett létezik a barbecue-nak egy harmadik, dinamikusan növekvő ágazata: a verseny-barbecue műfaja.  A barbecue-versenyeken a civilek és a vendéglátósok is képviseltethetik magukat. Ezeken a versenyeken precíz szabályrendszerek mentén történik a húsok elkészítése és megmérettetése.

dsc03745.jpg

A verseny-barbecue-zás az elmúlt évek során Európában is nagy népszerűségre tett szert, így tavasztól őszig szinte minden hétvégén rendeznek valahol Európában KCBS-versenyeket. A világ első számú barbecue-szervezete, egyben a legnépszerűbb verseny-barbecue rendszer gazdája a KCBS (Kansas City Barbeque Society).

Horváth Balázs vendégszerzőnk (újságíró, KCBS-Versenybíró) cikke. A fotók nagy többségét Hartyányi Norbert készítette.

Tovább ››

 

Címkék: Tállya emberek helyszínek BBQ-szókincs KCBS

2018.április.05.

Barkban az igazság

A bark magyarul fűszerkérget jelent, azonban ez a kifejezés nem írja le tökéletesen a bark jelentését. Bark alatt azt az egyedi és nagyon jellegzetes sülthús-kérget értjük, amely kizárólag barbecue-technikával idézhető elő.

bark_01.jpg

A bark az, amitől a barbecue más, mint minden egyéb sütési eljárás, a bark a barbecue-húsok esszenciája, a reveláció, amiért a vendég fizet. 10 dollárból a bark 9 dollárt ér. Lehet a bark alatt szaftos és ízes a hús, de a barktól lesz az élmény teljes, a bark miatt hívhatjuk barbecue-nak. Lehetséges tökéletesen szaftos, jóízű húsokat készíteni konyhai sütőben is, de a barkot reprodukálni lehetetlen.

Tovább ››

 

Címkék: eszközök technikák BBQ-szókincs

2018.január.01.

Disznófül nyárson

A disznófül a magyar gasztronómia kedvelt alapanyaga, mindenekelőtt kocsonyakészítéshez, disznósajthoz, töltött káposzta főzésénél, és különféle alaplevekhez is. Kollagénekkel teli, ízes, és a töve tájékán még némi hús is található benne.  

disznoful_yaki_14.jpg

A 2018-as esztendő köszöntése alkalmából a disznófület nyárson sütöttük meg. Ezzel a recepttel kívánunk szerencsés és sikeres, boldog új évet Olvasóinknak!

Tovább ››

 

Címkék: receptek sertés disznófül yakitori Y-sorozat

2017.december.28.

Harcsapofa variációk

A harcsapofa régi nagy kedvenc nálunk, és hónapok óta tervezgettük, hogy végre napirendre kerüljön, nyárson sütve, yakitori-stílusban. December 23. az a nap, amikor Magyarországon igazán nagy biztonsággal lehetséges halat vásárolni. Ilyenkor érdemes a reggel 6 órai nyitásra ellátogatni a Nagycsarnokba, ahol futószalagon vágják, bontják a pontyot és a harcsát, hogy legfeljebb félórás sorban állással friss harcsafejhez jussunk.

harcsapofa-yaki_37.jpg

Most Karácsonykor szerencsénk volt, tökéletes időzítéssel, a szemem előtt csapták le egy bőven méter feletti szürkeharcsa-példány fejét, amelyet licitálás nélkül azon nyomban megszereztem. A fej 5,3 kg-ot nyomott, feldolgozása pedig még aznap reggel megkezdődött. Eljött a harcsapofa-yakitori napja!

Tovább ››

 

Címkék: receptek harcsa halak technikák yakitori Y-sorozat

2017.december.24.

Boldog Karácsonyt!

bbq-exp_xmas_2017_jpg-web.jpg

 

2017.december.16.

Gyöngyösi nehéztüzérség

A Nyárspolgár BBQ blog számunkra talán legnagyobb hozadéka (egyúttal folyamatos tartalomfejlesztésének első számú korlátja) a BBQ Pit Box® szmókerek megszületése volt. Immár harmadik esztendeje dolgozunk nehézsúlyú sütőink fejlesztésén és kivitelezésén, amely mára mindennapi munkánk legmeghatározóbb részévé, első számú küldetésünkké vált.bbq_pit_box_sztori_01.jpg

Az ősz folyamán Hartyányi Norbert fotográfus járt a Pit Box szmókerek gyöngyösi gyártóüzemében, ahol egy különleges hangulatú fotósorozatot készített a sütők építésén dolgozó kiváló szakembergárdáról.

Tovább ››

 

Címkék: Gyöngyös emberek helyszínek szekrényszmóker BBQ Pit Box Y-sorozat ProQ

2017.szeptember.11.

Tojásrajongók találkozója

Az elmúlt években egyre több országban került megrendezésre a Flavour Fair, a Big Green Egg használóinak és rajongóinak éves fesztiválja. 

bge-ff_03.jpgFotó: Big Green Egg Magyarország

A magyarországi Flavour Fair 2017 fesztiválra e hét vasárnapján kerül majd sor. Elfogultság nélkül állítjuk, hogy ez az egyik létező legszínvonalasabb hazai grill- és BBQ-rendezvény, roppant változatos kínálattal. Kedvcsinálónak jöjjön egy kis beszámoló és néhány recept a 2016-os show-ról.

Tovább ››

 

Címkék: csirke sertés tarja Fesztivál Big Green Egg Kakastaréj Nyárson sütés kamadó

2017.augusztus.13.

Sólet BBQ-libacombbal

Az igazi sólet nagyon lassan készül, kemencében, így könnyen adódik a kérdés: vajon miként működik szmókerben sütve?

solet_01.jpg

A másik, klasszikus kérdés a barbecue-zók körében: melyik az ideális technika a libacomb, kacsacomb low&slow sütésére? A következő receptben mindkét kérdésre kerestük a választ: sólet sütése szmókerben, BBQ-libacombbal!

Tovább ››

 

2017.július.23.

Kakastaréj nyárson

Sokan tévesen hangoztatják, hogy a barbecue-szezon kellős közepén járunk, pedig ha van a barbecue-zásnak antiszezonja, akkor az éppen a július-augusztusi időszak. Kánikulában a tökéletesen megsütött marhaszegy és pulled pork is sok lehet, a dús, zsíros, kollagénnel teli, lassú tűzön-füstön sütött húsok 30 °C felett már nem esnek annyira jól. Talán egy tekintetben valóban ez a BBQ-aranyszezonja: amennyiben száraz, forró időjárás uralkodik, akkor a faszenes és fatüzeléses sütők alapvetően szebben muzsikálnak, az efféle kültéri levegő kedvez a barknak (a barbecue-technikával készült húsok egyik védjegye, a külső, sült fűszerkéreg) és a húsoknak.

kakastarej_01.jpg

Véleményünk szerint a legszebb barbecue-sütések tavasszal és ősszel történnek, egy rendes téli barbecue-zás hangulata pedig felülmúlhatatlan. Amit július-augusztusra kifejezetten ajánlunk: a direkt grillezés, azon belül is a Nyárspolgár nevéhez eredendően illő nyárson sütés. Következzen egy egészen különleges kulináris élmény és technika: kakastaréj nyárson!

Tovább ››

 

Címkék: receptek technikák faszenes grillsütők BBQ Pit Box Y-sorozat Kakastaréj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...